Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Leon van den Hombergh: "Zelfs specialty's voor commodity-prijzen"

Overvloedige meloenenaanvoer vanuit Brazilië

Tholen - De meloenenmarkt kampt momenteel met een overvloedige aanvoer vanuit Brazilië. "Men stuurt al weken achtereen 600 containers naar Europa en dat is meer dan de markt kan hebben", constateert Leon van den Hombergh van Frankort&Koning. "Dat resulteert in hele lage marktprijzen voor Galia, Cantaloupe, geel en Piel de Sapo-meloenen. Logisch dat niemand hier vrolijk van wordt."



"De Braziliaanse telers planten soms meer aan om mogelijke teeltrisico's uit te bannen, maar nu zijn de producties in de velden hoog en is de nationale markt niet sterk genoeg. Het opportunisme viert hoogtij en men stuurt 'en masse' meloenen naar Europa in de hoop dat het goed gaat. Daarbij heb je ook nog te maken met meloenen die puur voor export geplant worden en dus sowieso geëxporteerd moeten worden. Niemand krijgt de kans om de prijs naar boven te krijgen, omdat iedereen weet dat er volgende week weer een boot binnenkomt", vervolgt de importeur.

"November is al niet de sterkste consumptiemaand van meloenen, maar het wordt nog even wat moeilijker om ze goed af te zetten als ze op iedere hoek van de straat worden aangeboden. Dat geldt eigenlijk voor alle variëteiten, want als je bij pakweg drie van de vijf soorten een overaanbod hebt, krijg je de overige ook niet zomaar naar een goed niveau toe. Daarbij is het nu eigenlijk wel pijnlijk om te constateren dat zelfs de prijs van specialty's als mini-watermeloenen onder druk komt te staan door een grote aanvoer. In plaats van specialty's worden het zo commodity's."

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort&Koning
Venrayseweg 152
5928 RH Venlo
T: +31 (0)77 3897 202
l.vdhombergh@frankort.nl
www.frankort.nl