Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere kastanjeproductie Zuid-Italië

"Italië kent drie gebieden waar kastanjes geproduceerd worden," vertelt Ivo Poli, voorzitter van de Vereniging van kastanjeproducenten Associazione Nazionale Città del Castagno. Poli legt uit dat de oogst in het noorden en zuiden soms flink van elkaar verschillen. 

"De regio in Noord-Italië strekt zich uit tot het noordelijke gedeelte van Toscane. De productie was er goed dit jaar. In het zuiden van Toscane en Midden-Italië waren de volumes weliswaar kleiner maar werden goede maten geoogst. Zuid-Italië laat dit seizoen een wisselend beeld zien. "In Basilicata was de productie 30% hoger dan vorig jaar. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de productie in 2015 laag was als gevolg van aantasting door de kastanjegalwesp. In Calabrië daalden de volumes met 30% tot 50% en in Campania zelfs met 80% vanwege het natte voorjaar."


Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

De laatste jaren is de productie sterk teruggelopen als gevolg van de kastanjegalwesp. "Dit insect is nauwelijks te bestrijden maar gelukkig zijn we erin geslaagd de situatie beheersbaar te houden dankzij de toepassing van een natuurlijke vijand (Torymus sinensis). In het noordelijke productiegebied is er al een natuurlijk evenwicht tussen de twee insecten aan het ontstaan."

"De problemen kunnen dit seizoen echter niet uitsluitend toegeschreven worden aan de galwesp. Het voorjaar verliep extreem nat en werd gevolgd door een zeer droge zomer wat eveneens tot grote verliezen heeft geleid. "In Midden-Italië was de productie verminderd omdat de vruchtzetting in het voorjaar niet goed verliep. We zullen moeten afwachten om te zien of dit jaar een uitzondering is of dat de lage volumes vanaf nu de norm zijn."



Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

Al deze factoren maken dat men stopt met de kastanjeproductie, wat kan leiden tot een aantasting van hydrologisch evenwicht omdat de meeste boomgaarden zich in bergachtige streken bevinden. "Italië is het enige producerende land dat met deze problemen kampt. Spanje, Frankrijk en Griekenland hebben nieuwe hybriderassen aangeplant en ook in Oost-Europa en Chili breidt de sector zich uit."

China, Korea en Turkije zijn wereldwijd de drie grootste kastanjeproducenten. "Italië komt op de vierde plaats met een jaarlijkse productie van 50.000 ton hoewel dit volume mogelijk niet correct is omdat Instat zich uitsluitend baseert op im- en exportgegevens. We weten dat Italië de grootste exporteur van kastanjes en kastanjeproducten is, maar ook dat het land meer exporteert dan het produceert. Italië importeert namelijk uit Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije, dat op zijn beurt weer producten uit China importeert."

Kastanjeverwerking. (Archieffoto)

"Importkastanjes zijn goedkoper omdat deze uit intensieve teelt afkomstig zijn. In Italië is de kastanjeproductie voor veel producenten een nevenactiviteit, waardoor er minder in geïnvesteerd wordt. "We hebben de EU gevraagd om financiële steun voor alle kastanjeproducenten omdat momenteel alleen professionele producenten hiervan kunnen profiteren."

Op deze manier zou er opnieuw in de sector geïnvesteerd kunnen worden. Een andere mogelijkheid is het ontwikkelen van nieuwe teeltmethoden. "Braakliggend land zou gebruikt kunnen worden voor het aanplanten van boomgaarden of men zou tamme kastanjes kunnen enten op wilde exemplaren." 
Publicatiedatum: