Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vervoerder handelde als expediteur

Een expediteur organiseert transporten, een vervoerder vervoert. Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft uitspraak gedaan in een zaak die speelde tussen een handelsonderneming en een expediteur. Hierin stond de vraag centraal of de logistiek dienstverlener op basis van een vervoer- of expeditie-overeenkomst handelde.

Levering voor Grieks project

Een medewerker van een handelsonderneming vraagt via een website van een 'expediteur' een offerte op voor het vervoer van een container met bouwmaterialen van Nederland naar Griekenland. De 'expediteur' doet een prijsvoorstel welke door de handelsonderneming wordt geaccepteerd. Op de vrachtdocumenten wordt vervolgens de handelsonderneming als afzender (opdrachtgever) genoteerd en de expediteur als vervoerder.

Expeditievoorwaarden
Twee weken na het opmaken van de vrachtdocumenten stuurt de expediteur een expeditiebevestiging, waarin staat vermeld dat zij 'doet vervoeren voor rekening en risico van de afzender'' In deze bevestiging worden tevens de Nederlandse Expeditievoorwaarden (Fenex condities) van toepassing verklaard. Ook op de factuur wordt het bovenstaande nogmaals vermeld.

Te laat
Een gedeelte van het vervoer vindt plaats over zee. Door een administratief probleem worden de goederen vijf dagen te laat afgeleverd, waardoor de geplande werkzaamheden in Griekenland vertraging oplopen. De onderneming betaalt vervolgens slechts een gedeelte van de factuur van de vrachtkosten. De expediteur geeft echter aan dat er sprake is van expeditie, en beroept zich tevens op de Nederlandse Fenex condities.

Hoger beroep
In hoger beroep stelt het Hof vast dat de opdrachtnemer die uitsluitend als expediteur wil optreden, zich bij het aangaan van de overeenkomst duidelijk als zodanig moet presenteren. In deze kwestie is daarvan geen sprake, zodat moet worden aangenomen dat er een vervoerovereenkomst tot stand is gekomen. Verder oordeelt het hof dat de expediteur pas achteraf verwijst naar de Fenex condities en dat er sprake zou zijn van expeditie.

Bron: EVO
Publicatiedatum: