"Spanning op aardappelmarkt zal heel seizoen aanhouden"

Tholen - Op de aardappelmarkt zal het voorlopig nog spannend blijven. Momenteel is de oogst zo goed als binnen, maar de kwaliteit valt niet altijd mee en is zeer wisselvallig. "De ene partij is de andere niet. Zo komen er regelmatig groeischeuren voor of groen in de aardappelen. Daarnaast zijn er een deel met een hoog onderwatergewicht waardoor de aardappel gevoeliger is voor beschadigingen zoals blauw", vertelt een Belgische handelaar.

Niet makkelijk te vinden

De prijzen voor de vrije partijen liggen nog op een goed niveau. "Met al die verschillende kwaliteiten is het soms moeilijk om de juiste prijs te vinden. Vooral partijen met een betere kwaliteit doen het natuurlijk goed. Echt goede aardappelen zonder problemen zijn niet makkelijk te vinden. De kans is groot dat dit het hele seizoen blijft, aangezien we niet weten hoe de aardappelen zijn als ze uit de schuur komen na bewaring. Dan kan er ook nog van alles mis zijn. Het is natuurlijk niet te hopen, maar de spanning zal het hele seizoen wel aanhouden verwacht ik."

Er is wat export, maar volgens de handelaar zijn de exporteurs heel voorzichtig. "Er wordt natuurlijk extreem goed gekeken naar de kwaliteit en daarnaast liggen de prijzen hoog, dus de ontvanger verwacht gewoon goede aardappelen. Als daar iets mis zou gaan en de kwaliteit is niet zoals verwacht, en die kans is er nu zeker, krijg je mogelijk een claim. De export loopt dus nog niet zoals verwacht."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven