Overzicht van Kroatische supermarktsector

Kaufland van start in Australië

Kaufland van start in Australië
Na Aldi gaat nu ook misschien zijn Duitse concurrent Kaufland van start in Australië. Eigenaar Schwarz Group heeft in Australië een trademark aangevraagd op het merk "Kaufland", waarmee aannemelijk wordt gemaakt dat de discount-hypermarktketen ook in deze regio wordt opgezet. (dailymail.co.uk)

Lagere aandelenkoers voor Carrefour wegens rechtszaak
De aandelen van Carrefour zijn scherp in waarde gedaald. De reden hiervoor is omdat de Franse overheid van plan is om het bedrijf aan te klagen. Uit onderzoek is gebleken dat Carrefour onrechtmatig lagere prijzen van zijn leveranciers heeft geëist. Carrefour heeft nog geen commentaar op de situatie gegeven. (Reuters)

Florida Citrus Mutual verkoopt vastgoed aan Publix
Florida Citrus Mutual heeft zijn hoofdkwartier in Lakeland verkoacht aan Publix Super Markets Inc. Voor augustus volgend zal het bedrijf het pand verlaten, waarin het tot nu toe zo'n 78 jaar heeft gehuisd. Volgens directeur John Barben hoefde het pand niet per se verkocht te worden, maar kwam Publix met een zeer aantrekkelijk aanbod. (theledger.com)

VS: Aldi plant vier nieuwe vestigingen 
Aldi wil vier nieuwe vestigingen opzetten in het zuiden van New Jersey. De keten is van plan om in totaal 2.000 vestigingen in de VS te openen. Aldi wil hierbij ook een marktaandeel in de regio van New Jersey bemachtigen, die gekenmerkt wordt door een groei aan concurrentie. (andnowuknow.com)

China: Alibaba sterk van start op Singles Day

Chinese consumenten hebben in het eerste uur van de Singles Day van dit jaar meer uitgegeven dan in de gehele Singles Day van 2013. Ook is er in de eerste twee uur een bruto omzet gedraaid van meer dan $7 miljard (€6,4 miljard) via het betaalplatform Alipay van Alibaba. Singles Day is het grootste online winkelevenement ter wereld, dat in China op 10 november wordt gehouden. (chainstoreage.com)

Overzicht van Kroatische supermarktsector
Konzum is met een marktaandeel van 20% 30% de belangrijkste retailketen van Kroatië. Daarna volgen Lidl en Plodine met een marktaandeel van tussen de 10% en 20%. Kauflan, Tommy en Spar hebben een marktaandeel van tussen de 5% en 10%. De statistieken zijn afkomstig van marktonderzoek uit 2015 naar de Kroatische supermarktsector, dat is uitgevoerd door de nationale mededingingsautoriteit. (total-croatia-news.com)

Brazilië: GPA voert uitbreiding Assaí op

GPA onderzoekt de mogelijkheden om in 2017 zijn succesvolle Assaí-keten uit te breiden. Het bedrijf wil onder andere 20 hypermarkten naar het atacarejo-format van de Assaí-keten renoveren. (igd.com)

Zuid-Korea: Lotte heeft stabiele groei in derde kwartaal

Lotte Shopping had in zijn derde kwartaal een omzettoename van 2% tot KRW7,9 biljoen (€6,2 miljard). De winst daalde met 10,1% tot KRW175,6 miljard. Het grootste verlies werd geleden bij het hypermarktsegment, waar de omzet afnam met 3% en er sprake was van KRW27 miljard (€21,3 miljoen) minder winst dan vorig jaar. De buurtwinkelketen van Lotte had echter wel goede resultaten. DE omzet nam daar toe met 5,5%, terwijl de winst steeg met 48,5%. (igd.com)

Brazilië: Walmart benadrukt versheid in AGF-afdeling 

Walmart gaat zijn hypermarktketen in Brazilië heropenen, nadat het bedrijf eerder bij wijze van proef drie winkels met succes had opgestart. Deze drie winkels betroffen Walmart Tamboré (omgeving van Sao Paulo) IG Novo Hamburgo (Rio Grande do Sul) en BIG Santa Felicidade (Parana), die naar het nieuwe concept van Walmart werden gerenoveerd. Het nieuwe concept heeft een grotere nadruk op de versheid van de groente- en fruitafdeling. (igd.com)

Thailand: Makro breidt uit in Zuid-Oost-Azië

De in Thailand gevestigde groothandelsketen Siam Makro gaat via zijn dochteronderneming Siam Food Services vier ondernemingen in de voedingssector overnemen. De bedrijven bevinden zich in Azië en de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de overname wordt gebruik gemaakt van een investering van 3 miljard baht (€78,9 miljoen). Er wordt bij elk bedrijf een meerderheidsbelang van 80% overgenomen. (dealstreetasia.com)

Australische mededingingsautoriteit in actie tegen Woolworths
De Australische mededingingsautoriteit treedt op tegen de extra betalingen die Woolworths van zijn leveranciers heeft geëist.
Klik hier om het artikel te lezen op abc.net.au.

VS: Lokale supermarkt heeft nieuw zelfscan-systeem
Bij de nieuwe supermarkt California Fresh Market in San Luis Obispo kunnen consumenten hun producten inscannen met een mobiele app. Ze kunnen vervolgens met hun smartphone de boodschappen betalen, waarmee ze rijen bij de kassa kunnen omzeilen. Ook geeft de app extra informatie over aanbiedingen bij de supermarkt. (chainstoreage.com)

Oost-Afrika: Uchumi heeft schuld van Sh6,1 mld aan leveranciers 
De Keniaanse supermarktketen Uchumi heeft een uitstaande schuld aan zijn leveranciers in Tanzania. Uchumi trok zich eind vorig jaar terug uit Tanzania, maar heeft verzuimd om zijn schulden daar af te lossen. Volgens Joseph Mlay, woordvoerder van de Tanzaniaanse leveranciers, moet er nog Sh6,1 miljard (€2,6 miljoen). (allafrica.com)

Portugal: Sonae heeft in derde kwartaalomzet van €1,45 mld
Sonae had in zijn derde kwartaal jaar op jaar een groei in omzet van 10,7% tot €1,45 miljard. Volgens het bedrijf komt het succes door de huidige groeistrategie, die heeft geleid tot een sterker concurrerend vermogen, meer internationalisering een spreiding van het investeringskapitaal en optimaal gebruik van de eigen kwaliteiten en vaste activa. (esmmagazine.com)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven