Ecuador zet vaart achter handelsovereenkomst met EU

Na negen jaar onderhandelen, kon Ecuador op 11 november jongstleden eindelijk zijn handtekening onder het handelsverdrag met de EU zetten. Na ondertekening van het verdrag in Brussel zal vice-premier Jorge Glas terugkeren naar zijn land om de goedkeuring van het parlement te vragen. In de EU staat de beoordeling van het verdrag in de week van 12 december op de agenda. Eurocommissaris Cecilia Malmström verwacht dat het verdrag vanaf 1 januari 2017 in werking zal treden.

Bananen, garnalen, cacao, bloemen, koffie, thee, conserven en broccoli behoren tot de belangrijkste Ecuadoriaanse exportproducten naar de EU. Uit gegevens van de Centrale Bank van Ecuador blijkt dat de export naar de EU tussen januari en augustus van dit jaar een waarde van €1,8 miljoen bereikte, wat het land een positieve handelsbalans van €712 miljoen opleverde. Malmström vertelt dat de economieën van Ecuador en de EU elkaar aanvullen en dat de Europese consument de hoge kwaliteit van Ecuadioriaanse producten waardeert. De EU kan bijdragen aan de ontwikkeling van Ecuador door kennisoverdracht en innovatie en ervoor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf zich internationaal kan oriënteren.

"De Europese markt is van cruciaal belang voor lokale broccoliproducenten. Zonder dit handelsverdrag zou de sector het niet overleven," vertelt Rafael Gomez de la Torre, voorzitter van de Ecuadoriaanse AGF-organisatie. Zo'n 40% van de broccoli-export van het land is bestemd voor de Europese markt. De la Torre legt uit dat de waarde van de broccoli-export jaarlijks oploopt tot €92 miljoen en hij verwacht dat deze de komende vijf jaar met minstens 10% zal stijgen dankzij deze handelsovereenkomst. Europa heeft op haar beurt aangegeven meer te gaan investeren in Ecuador. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven