Poolse appelexport naar China een feit

Na jaren van voorbereidingen en talloze inspecties heeft de Chinese fytosanitaire dienst AQSIQ officieel bekendgemaakt dat de export van Poolse appelen naar China is toegestaan, zo meldt de Poolse Inspectiedienst Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. 

Het AQSIQ (de Chinese Algemene Dienst voor Kwaliteitsbewaking, Inspectie en Quarantaine) heeft een lijst gepubliceerd van alle 453 Poolse boomgaarden en 135 Poolse verpakkingsbedrijven.

Al in augustus 2014 werd een begin gemaakt met het handelsverzoek. Sinds die tijd is er intensief overleg geweest en hebben er vele onderhandelingen plaatsgevonden tussen de AQSIQ en het Poolse ministerie van Landbouw. Na het succesvol afronden van de fytosanitaire test op 20 juni 2016 werd de handelsovereenkomst tussen beide landen uiteindelijk ondertekend.

"Het was een unieke procedure omdat de eisen eigenlijk meer deden denken aan die voor dierlijke producten dan aan de standaardeisen voor AGF. Dit hield in dat er extra fytosanitaire inspecties zijn verricht en dat boomgaarden en pakhuizen ook extra werden gecontroleerd. Hierdoor is de herkomst van Poolse appelen volledig traceerbaar, wat best uitzonderlijk is," vertelt Marek Marzec, oprichter van Ewa-bis, één van de Poolse appelexportbedrijven die naar China exporteren.
"Ik denk dat de goede politieke verstandhouding tussen Polen en China bijgedragen heeft aan de totstandkoming van deze overeenkomst. Er zijn meerdere ontmoetingen geweest tussen de Chinese en Poolse president. Vorig week nog overlegde de Poolse premier met zijn Chinese ambtgenoot waarbij hij aangedrongen heeft op een snelle bekrachtiging van het handelsverdrag, wat de officiële bekendmaking naar mijn idee heeft bespoedigd."

Uit informatie van de Poolse ambassade in Beijing blijkt dat Polen de onderhandelingen over de export van AGF naar China het snelst afgerond heeft van alle EU-lidstaten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.