Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Monsoon Foods ziet vraag naar fairtrade groeien

Indiase druivensector klaar voor het nieuwe seizoen

Tholen - Het is alweer zes jaar geleden dat er zich te hoge MRL's bevonden op druiven uit India. Het ging toen om een kleine partij, maar sindsdien hebben bedrijven uit dit land het gevoel dat ze zich soms extra moeten bewijzen. "Het telen van druiven is een passie voor ons en wij blijven investeren om altijd de beste kwaliteit te leveren", vertelt Ravikiran Dange van het bedrijf Monsoon Foods. "Het seizoen zal begin 2017 weer van start gaan en we zijn er klaar voor."


Ravikiran Dange, Monsoon Foods.



Bijna 10 jaar export

Monsoon Foods uit Nashik, India, stond begin november op de Amsterdam Produce Show. Het bedrijf exporteert al bijna tien jaar en ze handelen en produceren met name druiven. Er is een deel eigen productie en daarnaast zijn nog zo'n 250 telers die hen beleveren voor de export. Deze zijn deels fairtrade gecertificeerd. Momenteel is men druk met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. "We bieden conventionele en fairtrade druiven. Vanaf week 6 zijn de groene en zwarte druiven beschikbaar voor export. De rode zijn er maar enkele weken. De oogst van fairtrade begint iets later dan de conventionele. Rond week 8 zullen de eerste arriveren. De producten worden verzameld en verpakt in de verpakkingslocatie van Monsoon Foods."



Retail
Monsoon Foods exporteert rechtstreeks naar haar afnemers. "Onze belangrijkste klanten zijn supermarktketens in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. We bedienen daar de belangrijkste retailketens." Daar gelden strenge eisen. "Daarom staan we in nauw contact met onze telers en ze produceren volgens de Europese voorwaarden. Er worden heldere instructies gegeven en daarnaast zijn er regelmatig controles. We investeren veel tijd en geld in kwaliteit en voedselveiligheid. Het is soms moeilijk te realiseren omdat er veel telers zijn met een klein areaal." De 250 telers die aangesloten zijn, bezitten gemiddeld 2 tot 10 hectare druiven. Het areaal voor fairtrade is zo'n 45 hectare en op 400 tot 450 hectare worden conventionele druiven geteeld. We zien een stijgende lijn in het aantal fairtrade telers en in de toekomst verwachten we dat dit verder uitbreidt."



Fairtrade
Monsoon Foods is een initiatief gestart voor duurzame teelt. "De meeste van onze telers hebben een klein areaal land en fairtrade zorgt ervoor dat ze zekerheid krijgen in afzet en prijzen. Dit helpt de kleine telers om te kunnen investeren in betere teelttechnieken en duurzaamheid."





Voor meer informatie:
Ravikiran Dange
Monsoon Fresh
2, Gita Vila - Gita Nagar
Dindori Road
Nashik - 422004
+91 98600 12306
ravikiran@monsoonfresh.com
www.monsoonfresh.com