stijgende vraag naar exoten

Peru ziet groeiende potentie in export bio-AGF

Thoen - Nederland is een belangrijke handelspartner van Peru en dat was ook de reden voor het Zuid-Amerikaanse land om met wat handelaren deel te nemen aan de Amsterdam Produce Show begin november. Volgens Angélica Kroon van de Trade Commission of Peru heeft dit grote voordelen. "Voor Nederland staat Spanje op nummer één als importland. Daarvandaan worden de grootste volumes groenten en fruit geïmporteerd. Daarna volgt Zuid-Afrika en als derde komt Peru."

Toename in bio
De export van Peru naar Europa komt binnen via Nederland vanwege de Rotterdamse haven. Dat is een tweede reden van het belang van de handel tussen de twee landen. De export van Peru naar Nederland is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Het merendeel van de export van Peru naar Nederland is voedsel, waarvan groenten- en fruit in de meerderheid zijn. Daarnaast wordt er ook koffie, cacao, Andesgranen zoals Quinoa en superfoods geëxporteerd. De belangrijkste geëxporteerde producten zijn avocado, mango, druiven, asperges en mandarijnen. Daarnaast is er een sterke groei van de export van blauwe bessen. Peru is één van de grootste exporteurs in de wereld van biologische bananen en ze exporteren alleen maar biologische bananen. Deze groeien vooral in de Valle del Chira in Sullana in de provincie Piura waar er een ideaal klimaat is voor de biologische teelt van bananen. Hoewel dit als een niche-markt is begonnen, zou het met de toename van de export hier bovenuit kunnen groeien."Bio en exoten
"Peru produceert nog veel conventioneel, maar is een groeiend land in biologische producten. Naast biobananen worden ook veel andere producten biologisch geteeld en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. We merken dat er vanuit de EU en VS een groeiende vraag naar dit soort producten is. Vooral Duitsland is sterk in bio. Nederland daarentegen heeft nog een inhaalslag te maken." Ook ziet Angélica een toenemende interesse in speciale exoten en superfoods, die Peru ook produceert. "Avocado's en mango's waren tientallen jaren geleden nog niches, en moet je de grote volumes nu zien. Biobananen waren in Peru eerst ook een niche. Mogelijk gaan chirimoya en pitahaya ook stijgen in export, gezien de groeiende aandacht voor gezonde voeding. Maar aangezien het andere vruchten zijn kunnen we dit nog niet voorspellen."

Voor meer informatie:
Angélica Kroon
Trade Commission of Peru
+31 1028 212 36
Weena 290
3012 NJ Rotterdam
The Netherlands
angelica.kroon@perutrade.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven