55% Canarische tomatenexport naar Britse markt

Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, nam deel aan een evenement in de haven van Southampton, (Zuid-Engeland) om 130 jaar tomatenexport van de Canarische eilanden naar de Britse markt te vieren.

"De rol van de tomaat in onze economie zal groeien in de komende jaren," zei Clavijo tijdens het evenement, bijgewoond door de voorzitters van de federatie van groenten en fruit van Las Palmas (Fedex) en de Association of Exporting Harvesters of Tenerife (Aceto). Hij benadrukte dat de tomatensector 80 miljoen euro per jaar heeft bijgedragen sinds 2008 aan de Canarische economie hoewel de afgelopen tien jaar moeilijk waren en de werkgelegenheid tot een derde is gereduceerd sinds het begin van de crisis.

"De tomaat zal sterk blijven bijdragen aan het inkomen en de werkgelegenheid van de Canarische bevolking," zegt Clavijo, die de nieuwe faciliteiten van de 'Canary Fruit Terminal' in de Britse haven heeft ingehuldigd. De voorzitter van de regionale regering, die gisteren bij de World Tourism Fair in Londen was, heeft toegegeven dat de tomatenindustrie wordt beïnvloed door de beslissing van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie te verlaten (EU). 55% van de Canarische tomatenexport wordt verzonden naar de Britse eilanden en de waardedaling van het pond met 20% eist zijn tol van de winstgevendheid van de sector. Daarnaast is de tomatensector in de afgelopen jaren getroffen door andere factoren, zoals de concurrentie uit derde landen, verhoogde productiekosten, de stabiliteit van verkoopprijzen ter bestemming en de komst van plagen, waardoor men noodzakelijk op andere zaden moest overstappen.

Het hoofd van de Canarische regering heeft benadrukt dat het nodig is om de sector steun te verlenen en te versterken omdat die zeer belangrijk voor de economie van de Canarische eilanden zal blijven. "Ons doel is de sector een nieuwe impuls te geven op de middellange en lange termijn" zei Clavijo, die gelooft in de noodzaak om de vergoeding van vervoer vast te leggen in het Economic and Fiscal Regime (REF) en dat de nieuwe rijksoverheid deze naleeft. De president heeft ook verwezen naar het strategisch plan voor de sector dat momenteel wordt ontwikkeld evenals de creatie van een gedifferentieerd merk voor Canarische tomaten, elementen die moeten bijdragen tot het herstel," voorspelt hij.

Bron: EFE

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven