Minder Italiaanse kiwi's op de markt en slechte maten

"Hoewel het moeilijk is een raming te maken, verwacht ik dat de Italiaanse kiwiproductie dit jaar zo'n 20% tot 25% kleiner zal zijn dan in 2015. In het zuiden van het land is de oogst aangevangen wat mogelijk nog voor verandering kan zorgen," vertelt Gualtiero Rivoira, manager van Kiwi Uno.

Ondanks de goede bloeiperiode in juni zijn er problemen ontstaan met de maten van het fruit. Deze problemen zijn niet alleen het gevolg van het weer maar ook van de bewaring. 

"Afspraken binnen de sector zijn van groot belang maar helaas houdt lang niet iedereen zich hieraan. Om al in september Hayward kiwi's te vermarkten, was geen goed plan. Hayward kiwi's zijn geoogst en verkocht als vroege Green Light, wat een negatief effect op de overige productie heeft gehad."

De grote spelers hebben hiervan geprofiteerd door Hayward kiwi's van betere kwaliteit te verkopen. Zo deed Zespri bijvoorbeeld prima zaken, terwijl Italiaanse pakhuizen blunderden en hiermee de reputatie van producenten die wel volgens de afspraken werken in gevaar brachten. "We zullen voor deze fouten moeten boeten aangezien niemand er op toe heeft gezien dat de regels nageleefd werden."Europese markt
Er is nog niks veranderd sinds de Brexit en Engeland blijft een grote importeur. Spanje is de grootste exporteur, Italië komt op de vierde plaats. 

"Spanje is ongetwijfeld een grote producent maar heeft minder invloed op de markt omdat het land zijn kiwi's fruit hoofdzakelijk op de binnenlandse markt en in Portugal afzet. Griekenland is wel een geduchte concurrent omdat het naar alle landen exporteert van Europa tot China."

Markt buiten EU
Kiwi-Uno exporteert vooral naar Australië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Argentinië, Columbia, Zuid-Afrika, Arabische landen en China.

"We kennen de Chinese markt zeer goed. China is belangrijk omdat het steeds meer AGF importeert. Natuurlijk kent het land ook binnenlandse productie maar deze neemt niet toe. De exportvolumes naar China daarentegen wel."

"We wachten nog op de fytosanitaire toestemming voor de export naar Mexico en Japan hoewel dit moeilijke markten zijn. Zo is Japan zeer veeleisend zodat alleen de beste kwaliteit geëxporteerd kan worden."

Toekomstige rassen Kiwi Uno
Het bedrijf maakt onderdeel uit van Gruppo Rivoira en investeert voortdurend in het merk, de kwaliteit en ontwikkeling van rassen. "We zijn onderdeel van de Italiaanse Origine Groep en van de rasvereniging van Dorì."

"Om concurrerend te blijven, is een volledig gecontroleerd product noodzakelijk. Vandaar dat wij veel belangstelling hebben voor clubrassen. We hebben geregistreerde rode en golden kiwirassen die momenteel getest worden op resistentie tegen Psa."

"We hebben geleerd hoe we Bacterieziekte moeten bestrijden en letten nu goed op aantasting van de planten. Hoewel dit probleem in Piëmont nog weinig voorkomt, kunnen we maar beter op ons hoede zijn."


Contact:
KIWI-UNO

Via Mattona, 174/C
12039 Verzuolo (CN) - Italy
Tel.: (+39) 0175 280700
Fax: (+39) 0175 280750
Email: info@kiwiuno.it
Web: www.kiwiuno.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven