Harrij Schmeitz:

“ICT hoort op de directietafel”

Dat ICT, automatisering en digitalisering de sector veranderen, daar is iedereen het wel over eens, maar hoe die veranderingen goed vertaald kunnen worden binnen bedrijven blijkt veel lastiger. Drie jaar geleden werd daarom het eerste EU Fresh Info Forum georganiseerd. Dit jaar staat de derde editie van het event gepland. "Het is een mooi succes dat de leidende rol van Nederland in dit domein onderstreept," vertelt dagvoorzitter Harrij Schmeitz met gepaste trots.

Overkoepelend thema blijft om een vertaalslag te maken van alle mogelijkheden op het gebied van digitalisering naar de AGF-sector. Het Forum stelt vier thema's centraal, Harrij Schmeitz licht een tipje van de sluier op, of misschien beter: hij onthult een klein stukje van de code. "Een belangrijk thema is hoe we ICT en informatiemanagement op de directietafel kunnen krijgen, want dat is de plek waar het hoort," aldus Harrij. ICT heeft invloed op alle processen in het bedrijf, van logistiek tot kwaliteit en interactie met klanten. Toch zijn er maar weinig directies die zich actief met deze zaken bezighouden.


Vorig jaar was het overkoepelende thema Horticulture 4.0.

De tweede peiler staat rond de vraag: Hoe vinden we nieuwe medewerkers die thuis zijn in deze digitale wereld? "Ik was laatst bij een workshop bij Google, de gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 27 jaar," vertelt Harrij. "Ik voelde me net een opa." Ook moet er hard gewerkt worden om de talentgap, die ook Harrij ervoer tijdens zijn bezoek aan Google, te overbruggen. "Binnen de ICT is een groot tekort aan werknemers. Studenten krijgen al een baan aangeboden als ze in het derde jaar van de opleiding zitten." Voor de AGF-sector komt daar nog een extra uitdaging bij, want de ICT'ers moeten niet alleen de codes en systemen in de vingers hebben, maar ook feeling met de sector. "We hebben niet alleen vingers aan de muis nodig, we hebben groene vingers aan de muis nodig," betoogt Harrij. "Ze moeten ook de wereld van de AGF snappen."

Een terugkerend onderwerp sinds het eerste Forum is product data. Ook dit jaar staat dit thema in de schijnwerpers. "De retail vraagt om de juiste data, maar ook voor de sector is dat belangrijk." Bedrijven doen meer online, de consument wil meer online informatie en robots nemen steeds meer werk uit handen. Dat vraagt echter wel om een goede aanpak. "Als een pallet te hoog is, ziet een robot dat niet," illustreert Harrij. "De robot zet de pallet gewoon in de stelling, waardoor de bovenste laag er af valt. Een heftruckchauffeur zou zeggen: 'dit past niet.'"

Als vierde noemt Harrij teeltinformatie die steeds belangrijker wordt. Dan gaat het niet allen om data over locatie van de teelt, maar ook over voedselveiligheid en andere teelttechnische informatie. Op de eerste dag van het Forum staan verschillende bedrijfsbezoeken gepland. Naast bezoeken aan Hillfresh en de dakkas De Schilde in Den Haag staat een bezoek aan Ter Laak Orchids op de rol. De bloementeelt loopt voor de groententeelt uit als het gaat om ICT-toepassingen. "Die hebben elke bloempot gechipt," beschrijft Harrij.

Het Forum trekt een groot aantal bezoekers uit verschillende landen. "Nederland is echt gidsland op dit gebied," vertelt Harrij. "Het is mooi dat in andere landen gewerkt wordt aan standaarden, maar die moeten wel uitwisselbaar zijn." De kerninformatie van een product moet gelijk zijn. Net als voorgaande jaren is de SS Rotterdam het decor van het Forum.

Meer informatie: www.eufreshforum.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven