Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Droogte in Europa zorgt voor vraag uit Duitsland

Paard van Sinterklaas geeft piekje in Nederlandse wortelverkoop

Tholen – De export van winterpeen is nog niet op gang gekomen, ervaart Jos de Boer teler en handelaar in winterpeen uit het Noord-Hollandse Westwoud. "Mensen eten nog uit de moestuintjes." Hij verwacht vanaf volgende week wel een paar extra auto's naar de Nederlandse supermarkten te kunnen brengen. "Effe een paar ton meer peen, ieder jaar weer, voor het paard van Sinterklaas." Het grootste gedeelte van de oogst gaat voor enkele maanden de koelhuizen in. Pas in april, mei of juni trekt de vraag volgens De Boer aan.Droogte
Jos de Boer zit al 46 jaar in de handel. Hij is te spreken over de oogst van dit jaar maar de prijzen zijn slecht. "Rusland krijgt de schuld maar het is ook de cyclus. Het ene jaar zijn de prijzen goed, het andere jaar slecht. Dat maak je mee in de loop der jaren." De Boer exporteert 90 procent van de oogst naar Engeland, Ierland, Oost-Europese landen en voor een kleiner deel naar Scandinavië. Opvallend is dat er dit jaar ook vraag komt uit Duitsland. "Daar kun je uit opmaken dat de peen slecht is gegroeid. Ze hebben hele droge gebieden. De Rijn staat extreem laag, een meter lager dan normaal. Wij in de delta hebben altijd wel voldoende water." Toch heeft De Boer het idee dat er dit jaar ook in Nederland in totaliteit minder wortelopbrengst is. Zijn oogst is niet verkeerd. "Het is redelijk: we oogsten zo'n 75 tot 80 ton per hectare."

W. de Boer is gespecialiseerd in het wassen van groenten en de handel erin. Hoofdzaak is de export van winterpeen. Het areaal is voor 70 hectare bestemd voor de teelt van winterpeen, 30 hectare voor rode bieten en 20 hectare voor vruchtwisseling (tarwe).

Voor meer informatie:
Jos de Boer
W. de Boer en Zn BV.
Oudijk 26
1617 KR Westwoud
T: 0229 262948
F: 0229 261986
email: info@deboerwestwoud.nl
www.deboerwestwoud.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven