Europa heeft al ruim 60 miljard euro verloren door boycot

Belgische fruittelers op Russische TV

Tholen - Fruittelers uit Belgisch Limburg hebben deze week de Russische televisie gehaald. Er wordt op een dramatische manier gefilmd dat het zeer slecht gaat met de Europese producenten van appelen en peren. Er wordt veel verlies gedraaid en volgens diverse ramingen heeft Europa hierdoor al ruim 60 miljard euro verloren. "Een journalist die voor de nationale Russische TV vanuit Parijs werkt maakte deze reportage naar aanmelding van een brief die Italiaanse telers naar Poetin hadden verstuurd. In deze brief vragen ze tijdelijke stopzetting van de sancties omdat ze al veel geld hebben verloren", legt Kris Wouters van Wouters Fruithandel uit.

Klik hier voor de Russische uitzending


Piet Porreye en Kris Wouters.

De boodschap is dat Europa direct na de sancties aan de telers hulp beloofd heeft en dat de telers eigenlijk twee jaar gewacht hebben en dat er niets gebeurd. Vandaag ook de spandoeken langs de wegen met de tekst 'Politiekers geef ons Rusland terug!'. Er wordt natuurlijk aangehaald dat er enorme verliezen zijn in de fruitteelt door deze sancties. Van de Belgische peren ging namelijk meer dan de helft van de oogst naar Rusland. Niet alleen de Belgische telers klagen: ook telers uit landen als Nederland, Polen, Italiƫ, Frankrijk hebben het moeilijk.

Piet Porreye: telers grootste verliezers
Teler Piet Porreye kwam ook nog even in beeld. Hij vertelt dat de win-win-situatie die ze met Rusland hadden opgebouwd in al die jaren ineens kapot werd gemaakt en dat ze daar nog steeds niet overheen zijn. "De reporter had gehoord van onze spandoeken en heeft deze ook gefilmd. Jammer dat we ze niet in het Russisch hadden gemaakt!" Volgens Piet zijn de telers de grootste verliezers. "We wilden ook graag Rusland laten weten hoe wij er als telers in staan. Wij zijn nog steeds ongelukkig met de sancties. Of het effect heeft weten we niet, ik verwacht niet dat de grens er meteen door open gaat. Maar ze hebben het in ieder geval gezien in Rusland."

Kris Wouters: propaganda
Kris Wouters van Wouters Fruithandel geeft aan dat hij ook niet verwacht dat de boycot ineens wordt opgeheven. "Het zal voor ons niet veel uithalen. Ik denk juist dat het voor hun het juiste effect heeft, het is natuurlijk ook propaganda. Op die manier ziet Rusland dat de sancties werken en daar zal een deel van de mensen, vooral de fruittelers daar, blij mee zijn. Sommige Russische consumenten die wat verder denken zullen zich misschien realiseren dat ze hierdoor meer moeten betalen."

Voor meer informatie:
Wouters Fruithandel
Kris Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, Belgiƫ
Tel: +32 11586190
Fax: +32 11581041
www.woutersfruit.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven