Te lage AGF consumptie

Zwitserland kampt met veel mensen met overgewicht

Bijna één op de twee personen in Zwitserland heeft overgewicht. Tot deze conclusie komt menuCH, een Zwitsers onderzoek naar de eet-, drink- en bewegingsgewoontes van de Zwitsers. Uit het representatieve onderzoek bleek verder ook dat de officiële aanbevelingen wat betreft de consumptie van groenten en fruit weinig weerklank vinden, meldt de Zwitserse website swisscofel.ch.

Voor menuCH werden circa 2000 volwassenen uit heel Zwitserland ondervraagd. Wat betreft lichaamsgewicht toont de Body Mass Index (BMI) aan dat 54 procent van de Zwitsers een normaal lichaamsgewicht heeft. 44 procent heeft echter last van overgewicht. Bij mannen is het aantal mensen met overgewicht bijna twee keer zo hoog als bij vrouwen. Slechts circa 2 procent van de bevolking heeft een te laag lichaamsgewicht, waarbij dit bij vrouwen drie keer zo vaak voorkomt dan bij mannen. De verdeling is ongeveer hetzelfde: er zijn geen noemenswaardige verschillende tussen de taalregio's.

'5 per dag' is een uitzondering
Ook wat betreft groenten- en fruitconsumptie zijn de uitkomsten in de verschillende delen van het land ongeveer gelijk. Circa 87% van de ondervraagde personen tussen de 18 en 75 jaar eet dagelijks één of meerdere porties groenten en fruit. Ongeveer een kwart van de Zwitserse bevolking eet dagelijks drie tot vier porties. Maar slechts 13 procent van de ondervraagde personen volgt het voedingsadvies van '5 per dag'. Dat wil zeggen dat zij dagelijks vijf of meer porties eten.

Er zijn regionaal wel verschillen te zien bij het aandeel van de bevolking dat zeer weinig groenten en fruit eet. 22 procent van de Italiaanstalige bevolking eet minder dan één portie per dag. In Duitstalig Zwitserland ligt dit percentage op 13 procent en in West-Zwitserland op circa 12 procent.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven