Bijna één op de twee personen in Zwitserland heeft overgewicht. Tot deze conclusie komt menuCH, een Zwitsers onderzoek naar de eet-, drink- en bewegingsgewoontes van de Zwitsers. Uit het representatieve onderzoek bleek verder ook dat de officiële aanbevelingen wat betreft de consumptie van groenten en fruit weinig weerklank vinden, meldt de Zwitserse website swisscofel.ch.
Voor menuCH werden circa 2000 volwassenen uit heel Zwitserland ondervraagd. Wat betreft lichaamsgewicht toont de Body Mass Index (BMI) aan dat 54 procent van de Zwitsers een normaal lichaamsgewicht heeft. 44 procent heeft echter last van overgewicht. Bij mannen is het aantal mensen met overgewicht bijna twee keer zo hoog als bij vrouwen. Slechts circa 2 procent van de bevolking heeft een te laag lichaamsgewicht, waarbij dit bij vrouwen drie keer zo vaak voorkomt dan bij mannen. De verdeling is ongeveer hetzelfde: er zijn geen noemenswaardige verschillende tussen de taalregio's.
'5 per dag' is een uitzondering
Ook wat betreft groenten- en fruitconsumptie zijn de uitkomsten in de verschillende delen van het land ongeveer gelijk. Circa 87% van de ondervraagde personen tussen de 18 en 75 jaar eet dagelijks één of meerdere porties groenten en fruit. Ongeveer een kwart van de Zwitserse bevolking eet dagelijks drie tot vier porties. Maar slechts 13 procent van de ondervraagde personen volgt het voedingsadvies van '5 per dag'. Dat wil zeggen dat zij dagelijks vijf of meer porties eten.
Er zijn regionaal wel verschillen te zien bij het aandeel van de bevolking dat zeer weinig groenten en fruit eet. 22 procent van de Italiaanstalige bevolking eet minder dan één portie per dag. In Duitstalig Zwitserland ligt dit percentage op 13 procent en in West-Zwitserland op circa 12 procent.


Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Ervaren expediteur zoekt nieuwe uitdaging
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- 250 bezoekers op Food Trend Event Willem Dijk AGF
- Overzicht wereldmarkt aardbeien
- Extremen op de uienmarkt besproken tijdens drukbezochte ledenvergadering Comité Ui GroentenFruit Huis
- Logistieke toer door Venlo en afscheid van voorzitter Ron de Greeff
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
Top 5 - afgelopen week
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Adriëlle Dankier volgt Fred van Heyningen op als CEO Nature’s Pride
- "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- Kalteraardbeien sluit definitief de deuren
- Aardappelgroothandel Landjuweel viert 100-jarig jubileum met relaties
Top 5 - afgelopen maand
- "Klokprijzen asperges en aardbeien onder de kostprijs"
- Groente- en fruitbewerkingsmachines, rollend materieel en inventaris van J.M. Levarht & Zonen B.V. in online veiling
- Staay Food Group verwerft aandelen Direct Fruit Services uit Houten
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Fotoreportage Fruitteelt Vakbeurs Houten
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-13 Tv-kok Sandra Ysbrandy geeft startsein Kok in de Klas 2022
- 2022-05-12 Nederlandse onderzoekers onthullen hoe je peuters aan de groenten krijgt
- 2022-05-12 Mondkapjes op luchthaven en vliegtuigen nu ook geschrapt
- 2022-05-12 Braziliaanse bananentelers leveren 60 mln bananen aan scholen
- 2022-05-11 Onderzoek toont aan dat het eten van blauwe bessen cognitieve achteruitgang tegen kan gaan
- 2022-05-10 Inschrijving 2de editie 'Gezonde Smikkelweken' van start
- 2022-05-09 Hogere antioxidantniveaus in verband gebracht met een lager risico op dementie
- 2022-05-06 "Fruit en groenten zijn minder voedzaam dan voorheen"
- 2022-05-04 Plantaardig eetpatroon steeds populairder
- 2022-05-03 "Wij proberen artsen nog bewuster te maken van de invloed van gezonde voeding"
- 2022-04-25 Duitse consumentenorganisaties roepen op tot afschaffing btw op voedingsmiddelen
- 2022-04-21 EU-Schoolfruit 2021-2022 feestelijk afgesloten met pop-up Smaakrestaurant
- 2022-04-01 Bevatten groenten en fruit minder vitaminen dan 50 jaar geleden?
- 2022-03-31 Nieuw voedingssupplement uitsluitend op basis van groene kiwi
- 2022-03-30 “Bij de techniek van 3D foodprinting blijft een broccoli een broccoli"
- 2022-03-25 "De appel geeft zijn gezonde geheimen bloot"
- 2022-03-23 Israëlische onderzoekers creëren sterker enzym om overmatig antibioticagebruik in fruit tegen te gaan
- 2022-03-21 Trainingsapp met pieptonen kan helpen om eetgedrag te veranderen
- 2022-03-18 Kabinet bekijkt wet om groei fastfood te remmen
- 2022-03-15 NFU pleit in brief voor snelle invoering verlaging btw op groenten en fruit