China: Hogere druivenomzet door investeringen in teelt

"Onze druiven zijn voor dit jaar al verkocht. We hebben 220.000 kilo druiven omgezet, die we op onze wijngaard van 0,8 hectare hebben geteeld. Vorig jaar hadden we een omzet van 110.000 kilo, dus dat volume hebben we nu verdubbeld," zegt Mr. Yu van The Grape Cultivation Shop in Jiaxing, in de provincie Zhejiang.


Meneer en mevrouw Yu en een werknemer van Heyang Biological (in het midden)

Mr. Yu is een Chinese druiventeler uit Jiaxing in Zhejiang. Samen met zijn vrouw en kinderen beheert hij de druiventeelt op de wijngaard die in handen van zijn familie is. Dagelijks managen zij de oogst en de omzet van hun product. Het bedrijf ligt dichtbij de grootste groothandelsmarkt voor fruit in China, waarmee het teeltbedrijf van Mr. Yu qua ligging een voordeel heeft. Hij krijgt veel bestellingen uit zowel het hogere als het lagere marktsegment, waardoor hij altijd in staat is om druiven op de markt te zetten. De concurrentie is echter fel. 

"Bij een enkele druivenvariëteit kun je soms zeer grote prijsverschillen zien. Toen we de omzet van dit jaar vergeleken met die van vorig jaar, merkten we dat de enige bescherming tegen het risico van de markt neerkomt op een goede kwaliteit. Goede producten raken ook sneller uitverkocht," aldus Mr. Yu.

"We telen voornamelijk twee variëteiten: rode druiven en Manicure Finger. In het district van Jiaxing is het areaal voor rode druiven vrij groot. Dit jaar konden we onze druiven verkopen voor 8 RMB (€1,07) per kilo. De prijs van andere teeltbedrijven was slechts 6 RMB (€0,80). Manicure Finger is een druivensoort die relatief moeilijk is om te telen. Het areaal voor deze variëteit is daarom vrij klein. Het aantal telers dat in staat is om lekkere Manicure Finger-druiven te telen, is zelfs nog kleiner. Dit jaar waren zowel het aroma als de zoetheid van onze Manicure Finger-druiven het beste dat we ooit hebben gehad. Bij de groothandelsmarkt gingen ze voor 24 RMB tot 26 RMB (€3,20 tot €3,47) per kg. Dat hadden we ons een jaar geleden niet voor kunnen stellen."


De Manicure Finger-druiven van Mr. Yu.


De rode druiven van Mr. Yu.


Verdubbeling van productievolume

"Vorig jaar hadden onze druiven om onverklaarbare redenen een beschadigde buitenkant. Daardoor barstten ze open en zijn ze aan de ranken weggerot. We hebben toen vervolgens de rotte druiven weggesnoeid, maar daarna barstten er weer druiven open. We zijn toen begonnen om de driven een keer per week met gewasbeschermingsmiddelen te bewerken. Dat hebben we op een gegeven moment op moeten voeren naar elke twee of drie dagen, maar het probleem hield daarmee niet op. Ik ben toen om hulp gaan vragen bij een agrarisch bureau in de stad, waar ik een lezing bijwoonde van Heyang Biological. Ik heb vervolgens bij degene die de lezing hield om meer informatie gevraagd. Op een paar hectare heb ik uit wanhoop toen maar zijn oplossing geprobeerd. Vanaf het moment dat de ranken tot bloei kwamen, zagen we echter al het effect. Dankzij de microbiologische meststoffen van Heyang Biological zagen de bladeren er groener, steviger en glanzender uit. We hebben vervolgens de rest van de meststoffen gebruikt op het overige areaal. Toen de bloeiperiode voor het fruit kwam, merkten we dat elke rank minstens zes tot zeven trossen druiven bevatten. Sommige ranken hadden zelfs iets van veertien trossen. Vorig jaar hadden mijn beste ranken slechts zeven druiventrossen."

De boomgaard voor rode druiven van Mr. Yu.

Verbeterde kwaliteit van de service

"Wat nog wel het meeste indruk op me heeft gemaakt was niet eens zozeer de microbiologische meststof, maar ook de adviezen die voor het gebruik ervan werden gegeven. Heyang Biological hielp ons bij het management van de wijngaarden en hebben zelfs geholpen bij het draaien van meer omzet," zegt Mr. Yu.

Stafleden van Heyang Biological zijn bij het bedrijf van Mr. Yu langs geweest om de bodem en de staat van de struiken te onderzoeken. Vervolgens gaven ze aan de teler voorlichting over hoe de meststof gebruikt moest worden. Na de oogst van het afgelopen jaar heeft de CEO van Heyang Biological de druiven van Mr. Yu geïntroduceerd bij een bevriende ondernemer op het gebied van e-commerce. Op deze manier heeft Mr. Yu Manicure Finger-druiven kunnen verkopen met een goede prijs van 98 RMB (€13,08) per kilo.

"De meststoffen van Heyang Biological waren misschien duurder dan van andere merken, maar die prijs kwam wel met inbegrip van alle ondersteuning van het bedrijf. Daarom vinden we dat Heyang Biological erg betrouwbaar is. Het is terug te zien in onze omzet."

Kwaliteit van de bodem bepaalt kwaliteit van het fruit

"Het probleem met de kwaliteit van het fruit in China houdt voornamelijk verband met de kwaliteit van de grond," zegt Mr. Bai van Heyang Biological. "In de afgelopen jaren hebben telers excessief gebruik gemaakt van meststoffen om tot een hogere opbrengst te komen. Dit was schadelijk voor de kwaliteit van de grond. De bodem is verzuurd, zouter geworden en heeft nu een hoog gehalte aan zware metalen. Dit heeft een nadelige invloed op de kwaliteit en veiligheid van de geteelde producten."

Microbiologische meststoffen bestaan zowel uit biologische bestanddelen als uit actieve bacteriën. Daardoor wordt de ontwikkeling van micro-organismen in de grond gestimuleerd, wat onder andere tot een verbeterde kwaliteit en natuurherstel leidt. Ook geeft dit de planten meer weerstand tegen ziekten naast dat de kwaliteit van het fruit wordt verbeterd.

"We zijn van mening dat het in het belang van zowel de telers als onszelf is dat we helpen met het management van de wijngaarden en de omzet. Door onze ondersteuning wordt het effect van de meststoffen geoptimaliseerd. Ook kunnen de telers hierdoor een hogere prijs voor de verbeterde kwaliteit van hun producten krijgen. Tenslotte krijgt ook de consument hierdoor een positiever beeld van Chinees fruit. Iedereen heeft hier baat bij," zegt Mr. Bai tot slot.

Meer informatie:
Mr. Bai Yuqiang 
Jiangsu Heyang Biological Application Technical Research Promotion Centre, Technical Consultancy
Website: www.heyangshengwu.com
Telephone: 139 6227 6585
Email: 649586151@qq.com

二维� (二維碼) [èr wéi mǎ]

  • two-dimensional barcode
  • QR code

二维 (二維) [èr wéi]

  • two-dimensional

二 (二) [èr]

  • two
  • 2
  • (Beijing dialect) stupid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven