Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Andres Armstrong, Chilean Blueberry Committee

Exportseizoen Chileense blauwe bessen begonnen

Volgens een rapport van het Chilean Blueberry Committee is zowel de productie als export van Chileense blauwe bessen gestegen. Hoewel er nu het seizoen net begonnen is en er alleen kleine volumes geëxporteerd worden, is de export verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Andres Armstrong van het Blueberry Committee is het seizoen dit jaar eerder aangevangen dankzij het weer en de aanplant van nieuwe rassen."We brengen wekelijks verslag uit van de ontwikkeling van ons fruit en onze exportvolumes," vertelt Armstrong. Veel Chileense blauwebessentelers zijn overgegaan op de teelt in tunnels zodat het fruit wordt beschermd, wat de kwaliteit ten goede komt en waardoor de productieperiode kan worden gewijzigd.

Het comité verwacht dat de export van verse blauwe bessen dit jaar met 3% zal stijgen. De export van diepvries blauwe bessen is ook gestegen en bedraagt momenteel 25% tot 30% van de totale productie. Vorig jaar bestond 26% van het Chileense exportvolume uit diepvries blauwe bessen. "Onze export van diepvriesfruit stijgt met name naar Noord-Amerika en Azië," vertelt Armstrong. Eén van de grootste concurrenten is Peru maar volgens Armstrong ondervindt Chili hier nog geen nadeel van omdat de vraag naar blauwe bessen onverminderd groot is.

"Er is ruimte voor groei nu meer mensen blauwe bessen consumeren. We richten ons nu dan ook met name op het vergroten van de productie. We werken aan een omschakeling naar productieve rassen, waarvan we mogelijk volgend jaar de eerste resultaten mogen verwachten," vertelt Armstrong.


Ondanks de dreiging van ziekten is Chili er in geslaagd de meeste ziekten en plagen te voorkomen, wat een groot voordeel is bij het betreden van nieuwe afzetmarkten. 14% van de blauwebessenplantages zijn biologisch en produceren zowel voor de vers- als diepvriesmarkt. Een aantal gebieden heeft echter geen toestemming om biologische blauwe bessen naar de Verenigde Staten te exporteren vanwege quarantainebepalingen. Het Blueberry Committee heeft in samenwerking met de Chileense regering veel geïnvesteerd in de marketing en marktontwikkeling van Chileense blauwe bessen.

Bezoek www.comitedearandanos.cl voor meer informatie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven