"We brengen wekelijks verslag uit van de ontwikkeling van ons fruit en onze exportvolumes," vertelt Armstrong. Veel Chileense blauwebessentelers zijn overgegaan op de teelt in tunnels zodat het fruit wordt beschermd, wat de kwaliteit ten goede komt en waardoor de productieperiode kan worden gewijzigd.
"Onze export van diepvriesfruit stijgt met name naar Noord-Amerika en Azië," vertelt Armstrong. Eén van de grootste concurrenten is Peru maar volgens Armstrong ondervindt Chili hier nog geen nadeel van omdat de vraag naar blauwe bessen onverminderd groot is.
Ondanks de dreiging van ziekten is Chili er in geslaagd de meeste ziekten en plagen te voorkomen, wat een groot voordeel is bij het betreden van nieuwe afzetmarkten. 14% van de blauwebessenplantages zijn biologisch en produceren zowel voor de vers- als diepvriesmarkt. Een aantal gebieden heeft echter geen toestemming om biologische blauwe bessen naar de Verenigde Staten te exporteren vanwege quarantainebepalingen. Het Blueberry Committee heeft in samenwerking met de Chileense regering veel geïnvesteerd in de marketing en marktontwikkeling van Chileense blauwe bessen.