aankondiging appelraapdag 11/12 november

Tweede editie Bommelse Zelfplukdagen succesvol verlopen

Op zaterdag 5 november was na ruim twee weken Bommelse Zelfplukdagen de laatste zelfplukdag in Zelfplukboomgaard 't Straatje. De tweede editie van de Bommelse Zelfplukdagen is een geslaagd evenement geworden. Initiatiefnemer Wouter van Teeffelen kijkt met veel voldoening op terug met vaak hartverwarmende reacties van de zelfplukkers.

Op de laatste vrijdag en zaterdag hebben vrijwilligers van en voor Coöperatie Bommelerwaar de boomgaard zo goed als leeg geplukt. Van de appels die normaal gesproken ongeplukt zouden zijn blijven hangen, is in opdracht van Coöperatie Bommelerwaar appelsap geperst. De mobiele appelsapperser Fruitpersmobiel heeft zaterdag op locatie op het erf van familie Van Alphen aan de Oudestraat ruim 1000 pakken Bommelwaar Appelsap in 5L-verpakking geperst. Bram van Tuyl Koel- en Vriestransport in Gameren stelde een heftruck, trailer en tijdelijke opslagruimte gratis beschikbaar. Vanuit de tijdelijke opslag bij Van Tuijl in Gameren gaat het straks naar "verdeelpunten" in de regio waar het Bommelwaar Appelsap voor iedereen te koop is. De gerealiseerde winst op de pakken appelsap komt ten goede aan de kas van de nog jonge Coöperatie Bommelerwaar.

Op de laatste zelfplukdag was er ook de prijsuitreiking van twee wedstrijden. De prijs voor de grootste appel ging naar Sven uit Bergeijk. Hij plukte op één van de eerste dagen liefst een appel van 496 gram. Zijn familieleden waar hij toen logeerde, kwamen zaterdagmiddag de prijs ophalen. Naast de eer kreeg hij een fraai kunstwerk gemaakt door de Rossumse kunstenaar Rob Reis. Nu afwachten of Sven in 2017 opnieuw de grootste appel weet te plukken in de Zelfplukboomgaard.


In de wedstrijd voor creatievelingen won Jootje Huijzer uit Zaltbommel. Zij maakte niet alleen mooie foto's van een middagje plukken met de kleinkinderen maar wist dit ook in een bijzonder fraaie fotocollage te verwerken. En deelde dit ook met iedereen. Naast de eer was voor haar als prijs een handige appelschiller.
 
De Bommelse Zelfplukdagen zijn hiermee nog niet helemaal ten einde. Voor geïnteresseerden is het mogelijk om op vrijdagmiddag 11 (van 13 tot 16:30 uur) en zaterdag 12 november (tussen 10 en 15 uur) appels te rapen. Er kwamen veel reacties van zelfplukkers die vonden dat er normaal gesproken niets gebeurt met het valfruit. Voor 25 euro mag je een voorraadkist van (bijna) 300 kilo vol plukken. Voor 10 euro mag je maximaal 50 kg rapen. De appels die je raapt zijn vanwege butsen en beurze plekken niet lang te bewaren maar wel goed geschikt voor directe verwerking.

Met alle waarschijnlijkheid volgen in de herfstvakantieperiode van 2017 de alweer derde editie van de Bommelse Zelfplukdagen op de zelfde locatie/in dezelfde Zelfplukboomgaard 't Straatje. Vanaf 1 januari 2017 kunt ook u eigen appelboom adopteren in de zelfplukboomgaard. Wouter van Teeffelen verzorgt de bomen. U bent welkom op bijeenkomsten rond de snoei, bij de bloei, in de zomer en met als hoogtepunt bij de pluk om zelf de appels van uw "eigen" boom plukken. Meer info volgt op Facebook-pagina Zelfplukboomgaard en de site www.zelfplukboomgaard.nl. Voor degenen die graag zelf een grote gerooide appelboom uit de Zelfplukboomgaard of oude perenboom van Wouter's perenboomgaard willen in de eigen tuin zijn er ook mogelijkheden. Info via wte@fruitadvies.nl
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven