Zwitserland: kastanjeoogst licht gestegen

In het jaar 2014 viel de kastanjeoogst in het Zwitserse kanton Tessin vrijwel helemaal in het water. Schuld hieraan had de kastanjegalwesp, die de bomen zwaar aantastte. Inmiddels heeft de parasiet een natuurlijke vijand in Zwitserland, een Aziatische wesp genaamd 'torymus sinensis', waardoor het kastanjebestand in 2016 weer aan heeft kunnen trekken.


Foto: Pixabay

In de drie verzamelcentra in Muzzano, Stabio en Cadenazzo gaf men in totaal 10 ton kastanjes af, zei Paolo Bassetti onlangs op verzoek. De verwachting lag een stuk lager op slechts zes tot acht ton. Bassetti is verantwoordelijk voor de verzamelcentra en verwerkt de kleine kastanjes ook tot meel. De grote exemplaren worden daarentegen direct doorverkocht aan de groothandel.

Ook al is de oogst dit jaar en afgelopen jaar weer toegenomen, men is nog ver verwijderd van het langjarig gemiddelde, aldus Bassetti. Maar als de huidige positieve ontwikkeling aanhoudt, kunnen er in Tessin ook volgend jaar weer meer kastanjes verzameld worden, hoopt Bassetti. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven