Areaal broccoli groeit 20% en bloemkool 30%

"Spanje: "Nog even en we vernietigen alle broccoli op het land"

De hoge temperaturen zorgen voor een productiestijging van broccoli in Murcia, het teeltgebied in Spanje, waar de oogst drie weken te vroeg is begonnen door het gebrek aan kou. Ignacio Domenech, voorzitter van Proexport's afdeling broccoli en bloemkool: " Op dit moment oogsten we variëteiten als Naxos en Partenon na een cyclus van 60 dagen terwijl de gebruikelijke cyclus 80 dagen is."

Het gebrek aan water in de vallei Guadalentín leidt ertoe dat veel producenten verhuizen naar teeltgebieden hogerop in Murcia, Albacete en Alicante, op zoek naar water. Doordat dit koudere gebieden zijn, verplaatst de productie naar eerder in het teeltseizoen.Volgens de expert zijn de volumes buitengewoon voor dit moment in het jaar en ze vallen samen met de lokale productie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar de temperaturen hoger zijn dan normaal. "De vraag is vrijwel nul op dit moment. Europese distributieketens hebben de invoer van Spaanse broccoli gestopt, omdat ze met hun eigen productie zijn begonnen.

"Tot nog toe is het een moeilijk start van het seizoen. We zijn bijna niet in staat het hoofd te bieden, zegt Ignacio Domenech. Op dit moment is het onmogelijk om de broccoli te oogsten en op te slaan. De enige oplossing zou zijn om de broccoli te verkopen aan de verwerkende industrie om in te laten vriezen. Dat is moeilijk, omdat ze werken met gesloten contracten. De laatste mogelijkheid is niet oogsten of zelfs deels te vernietigen. We zijn nog niet zo ver, maar als de situatie niet verandert, staan we op het punt om alle broccoli op het land te vernietigen," zegt hij.

Met deze vroege start van het seizoen vreest Domenech dat er in de kersttijd een gat zal vallen in de productie terwijl er tijdens en na de Kerst tweemaal zoveel broccoli wordt gegeten. "Het succes van een goed broccoliseizoen wordt vaak bepaald door wat er gebeurt op die data, waarbij grote winkelketens alleen maar bezorgd zijn over de productbeschikbaarheid zonder al te veel aandacht te hebben voor de prijs," zegt hij.

Hoewel er op dit moment een tekort is aan bloemkool op de markt en de vraag vrij hoog is, duurt het nog twee weken voordat de oogst in Murcia begint. De oogst is eveneens vroeg door de warmte. Normaal gesproken start de Spaanse bloemkool export in de laatste week van november of begin december wanneer de productie in de rest van Europa eindigt.

Het areaal broccoli groeit met 20% en het areaal bloemkool met 30%

De wereldwijde toename in consumptie van brassica bemoedigend veel telers te blijven investeren in deze producten. In feite is het areaal broccoli gegroeid met ongeveer 20% in vergelijking met het voorgaande jaar, terwijl het areaal met bloemkool, ongeveer 30% is gegroeid volgens de gegevens van Proexport.

"De consumptie van broccoli neemt wereldwijd toe. In het verleden was Spanje geen consument van broccoli maar de afgelopen jaren is de consumptie met 20-30% gestegen. De consumptie is zelfs tijdens de zomer stabiel gebleven, iets wat tot nu toe nog nooit is gebeurd. Elke keer dat een een gerenommeerde chef-kok het gebruik van broccoli promoot op de televisie, merken we de verhoging onmiddellijk. Er is nog steeds veel groeipotentieel als mensen gaan leren om broccoli goed te bereiden."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven