Portugezen willen kakiseizoen verlengen tot februari

Voor fruitproducent Luís Sabbo Frutas uit de Algarve loopt het kakiseizoen van september tot Kerst. Hoewel de start van het seizoen gekenmerkt werd door kleine kalibers, lijkt de situatie nu weer normaal te zijn.Luís Sabbo staat aan het hoofd van het gelijknamige bedrijf dat een areaal van 25 hectare bezit waar het kakifruit van de Roxo Brilhante variëteit teelt. Verder produceert Luís Sabbo granaatappelen, citrus, avocado's en pompoenen. 90% van de kakiproductie is bestemd voor de binnenlandse markt, waar de consument op basis van 23 jaar ervaring vertrouwt op de kwaliteit van het merk. In tegenstelling tot Spanje waar veel kaki's voor de buitenlandse export geteeld worden, kent Portugal maar een klein aantal kakiproducenten waardoor de vraag vaak groter is dan het aanbod.

Harde en zachte kaki's
Volgens Sabbo zijn de prijzen afhankelijk van het type kaki. "We beschikken over voldoende capaciteit om zowel harde als zachte kaki's te telen. In Spanje wordt alleen de harde variëteit geteeld waardoor wij betere prijzen voor onze zachte kaki's krijgen aangezien deze nauwelijks geteeld worden. Voor de harde variëteit ontvangen we dezelfde prijzen als in de rest van Europa."Kaki's worden nog altijd als een nicheproduct beschouwd en zijn bij veel Portugese consumenten nog onbekend waardoor zij niet direct concurreren met andere fruitsoorten zoals citrus en hardfruit. Desondanks verwacht Sabbo dat de vrucht binnen twintig jaar net zo algemeen zal zijn als appelen en peren.

Seizoen verlengen
Bij aanvang van het seizoen waren de maten kleiner dan vorig seizoen. Nadat de kleine maten geoogst waren, groeiden de resterende vruchten echter verder tot een normaal formaat. De huidige volumes zijn voldoende maar niet overvloedig. Sabbo hoopt het seizoen naar februari te kunnen verlengen, net zoals in Spanje. Met dit doel zal de teler zijn areaal uitbreiden met late variëteiten. "De kaki's blijven tot december aan de bomen hangen maar het is mogelijk om het seizoen te verlengen door het fruit in koelcellen op te slaan op dezelfde manier zoals men appelen en peren bewaart."Luís Sabbo senior
Het bedrijf is vernoemd naar de vader van de huidige eigenaar, die het bedrijf eind tachtiger jaren oprichtte. Na zijn overlijden, tien jaar geleden, ging het bedrijf over op zijn zoon. Luís Sabbo is gevestigd in Tavira en heeft een areaal van 54 hectare waarvan de helft gewijd is aan de productie van kaki's.


Voor meer informatie:
Luís Sabbo
Luís Sabbo Frutas do Algarve
Estrada Nacional 125, Caixa Postal 185 G,
8800-515 Tavira, Algarve, Portugal
T: (+351) 281 324 245
E: lsabbo@luissabbo.com
www.luissabbo.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven