Sector werkt samen om product ziektevrij te houden

Verenigd Koninkrijk exporteert meer pootaardappelen

De Britse agrarische sector gaat nauw samenwerken met de pootaardappelensector en de regering om de schimmelziekte zwartbenigheid zoveel mogelijk te voorkomen. Rob Clayton van AHDB vertelt dat er geen eenvoudige bestrijding van zwartbenigheid mogelijk is en dat de gehele sector verantwoordelijk is voor het bewaken van de kwaliteit en gezondheid van hun product.

Clayton deed deze uitspraak tijdens een vakbeurs in Schotland die in het teken stond van de aanpak van zwartbenigheid en waar maatregelen en aanbevelingen geïnventariseerd werden met het oog op toekomstig onderzoek.

Clayton liet eveneens weten dat Brits pootgoed nog steeds aantrekkelijk is voor buitenlandse markten. "Het bevat geen ziekten zoals ringrot en bruinrot en nauwelijks virussen en onze pootaardappelen blijven in trek dankzij het Safe Haven certificeringssysteem. We zijn ervan overtuigd dat we onze positie als producent van ziektevrij pootgoed zullen behouden."

Britse export pootgoed bereikt recordvolume
Volgens Rob Burns van de exportvereniging zal er dit jaar mogelijk een recordvolume Britse pootaardappelen geëxporteerd worden. Vorig seizoen werd er een volume van 80.000 ton geëxporteerd. Dit jaar zal dat naar verwachting hoger zijn. Burns vertelt dat Egypte een belangrijke exportmarkt blijft. Het exportvolume voor de Egyptische markt wordt dit seizoen geraamd op ruim 50.000 ton.

AHDB onderzoekt ook de afzetmogelijkheden in andere nog onbekende markten. Burns en zijn team zullen volgende maand een handelsdelegatie uit Rusland ontvangen en hopen hiermee de export naar deze grote markt uit te breiden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven