Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'concurrentiebeperkende praktijken'

Voorzitter Asoex uit felle kritiek op Zespri

Ronald Bown, voorzitter van de Chileense Vereniging van Fruitexporteurs Asoex, heeft felle kritiek geuit op de concurrentiebeperkende praktijken van Zespri die gesteund worden door de Nieuw-Zeelandse overheid. Volgens Bown heeft de werkwijze van Zespri gevolgen voor de consument en de internationale kiwisector en in het bijzonder voor Chili. 

Bown is van mening dat de 'single point of entry' structuur ertoe heeft geleid dat Zespri de controle heeft over de kiwi-export op alle markten met uitzondering van Australië. Op deze manier heeft het bedrijf een aandeel van zo'n 30% in het totale marktvolume verworven en zo'n 60% van de waarde, waardoor de marktkansen van andere kiwiproducenten, zoals Italië, Frankrijk en Griekenland nadelig beïnvloed worden.

"Geen enkele van Zespri's concurrenten kan profiteren van dergelijke privileges vanwege de afspraken, die hun regering heeft gemaakt over vrije handel en dit geldt ook voor Chili. Het is heden ten dage ondenkbaar dat de Wereldhandelsorganisatie een vergelijkbaar vrijhandelsovereenkomst zoals die van Nieuw-Zeeland zou toekennen aan welk land dan ook," vertelt Bown.

Bovendien vindt Bown het 'onbegrijpelijk' dat deze praktijken nog altijd voortduren en dat landen, die hier aan meewerken, deel mogen nemen aan vrijhandelsverdragen, zoals TPP (Trans-Pacific Economic Cooperation Agreement).

"We vinden dat een land dat monopolistische activiteiten ondersteunt niet thuishoort in TPP totdat het met een snelle oplossing komt om dit conflict op te lossen," vervolgt Bown.

"Verder zijn we van mening dat Zespri dankzij dit privilege teveel macht heeft waardoor de mededinging in gevaar komt. Ook al zou er nu een einde aan deze oneerlijke praktijken komen, zal de vrije concurrentie op de fruitmarkt hier nog jarenlang de nadelen van ondervinden.'

Naast het probleem van de vrije handel wijst Bown erop dat consumenten eveneens de dupe zijn. De beperkte aanvoer uit andere landen zorgt ervoor dat zij meer moeten betalen en er mogelijk tekorten ontstaan. 

Een woordvoerder van Zespri heeft in een verklaring laten weten dat consumenten en klanten van over de hele wereld een ruime keuze hebben aan fruit dat zij kopen en consumeren. Zespri fruit biedt een kwaliteitsproduct dat smakelijk en gezond is. De afzet zal naar verwachting sterk stijgen, omdat steeds meer consumenten kiezen voor de heerlijke smaak en constante kwaliteit van onze gezonde producten.

Nieuw-Zeelandse kiwitelers zijn de trotse eigenaren van Zespri en onze werkwijze is in overeenstemming met de regels van de Wereldhandelsorganisatie," aldus de woordvoerder.

Publicatiedatum: