Telers niet-ontvankelijk in FresQ zaak

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de bezwaren van telers tegen de intrekking van de erkenning als producentenorganisatie van FresQ en de daarmee verband houdende terugvordering van de subsidie van FresQ zijn door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) niet ontvankelijk verklaard.

Aan de omstandigheid dat de intrekking van de erkenning als producentenorganisatie van FresQ en de daarmee verband houdende terugvordering van subsidie van FresQ mede is gebaseerd op het vermeende handelen van individuele telers, komt op zich zelf genomen geen betekenis toe, stelt het CBb. Het belang van de telers moet betrokken zijn bij het rechtsgevolg waarop dat besluit is gericht en niet op de motivering ervan. Ook het feit dat zij in de gelegenheid zijn gesteld, hun zienswijze kenbaar te maken ten aanzien van het voorgenomen besluit tot intrekking van de erkenning als producentenorganisatie van FresQ maakt hen nog niet tot belanghebbende.

FresQ is een coƶperatie van telers en beschikte over een erkenning als producentenorganisatie binnen de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten in de sector groenten en fruit. Erkende producentenorganisaties kunnen financiƫle bijstand ontvangen van de Europese Unie en de lidstaten. In 2009 werd de erkenning van FresQ als producentenorganisatie ingetrokken, omdat de organisatie niet langer aan de erkenningsvoorwaarden voldeed. De teruggevorderde subsidie en wettelijke rente bedraagt in totaal ruim 11,3 miljoen euro. Drie telers maakten daar bezwaar tegen. Daarnaast heeft ook FresQ bezwaar gemaakt tegen de besluiten tot intrekking van de erkenning en het terugvorderen van subsidie.

Bron: AgriHolland / CBb

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven