Masterclass umami van Food Things!

Ondernemers enthousiast over gebruik umami als smaakversterker

De eerste masterclass umami van culinair adviesbureau Food Things! op 31 oktober bij Hoeve Ravenstein in Baarn, was volgens de organisatie een succes. Volgens Guus Vredenburg, eigenaar van Food Things!, is umami belangrijk voor de toekomst van onze voeding. "Met umami kun je op een natuurlijke manier de smaak versterken. Daardoor heb je minder zout, suiker en vet nodig. Je creëert zo smaakvolle en gezonde producten."

Guus Vredenburg van Food Things! is enthousiast over de mogelijkheden van umami. Daarom organiseerde hij de masterclass over deze smaakmaker. Daarmee deelt hij zijn vakkennis en visie over umami als natuurlijke smaakversterker voor gezonde producten. "Umami zit van nature in drie specifieke aminozuren en in producten dankzij rijping, fermentatie, drogen en pekelen. We kennen het ook als de vijfde smaak."

Minder zout, suiker en vet
Door het combineren van umamirijke producten zoals tomaat, kaas, paddenstoelen, zoute haring en zeewier, kun je de smaak krachtiger maken. "Daardoor gaat er een prikkel naar de hersenen waardoor de behoefte aan zout, zoet en vet vermindert. Suiker, zout en vet kun je daarmee reduceren. Je gaat gezonder koken en eten."

Van AGF tot instellingskeuken
De eerste masterclass umami bestond uit een uitleg over de oorsprong en theorie van umami. Daarna volgde een proeverij en een lichte umamilunch. De deelnemers, afkomstig uit verschillende disciplines, zoals AGF, foodservice, retail, horeca, instellingskeuken en industriële foodproductie, waren overwegend positief. "Ik heb tijdens de proeverij meteen een aantal combinaties van ingrediënten opgeschreven waarmee ik zeker ga experimenteren", aldus een ontwikkelaar van tapas voor een foodretailer.

Productontwikkeling
Guus Vredenburg kijkt tevreden terug: "Het was een geslaagde bijeenkomst. Je merkt dat er meteen ideeën opborrelen. Dat is precies wat we willen bereiken: onze kennis over umami delen en meedenken over productontwikkeling. Door umami te gebruiken, versterk je op een natuurlijke manier de smaak. Daardoor krijg je een heerlijk product dat bovendien gezond is."

Voor meer informatie:
Guus Vredenburg
Food Things!
info@foodthings.nl
www.foodthings.nl

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven