185 gram groenten per hoofdgerecht

Steeds meer groenten in supermarktrecepten

Schuttelaar & Partners bekeek dit jaar hoeveel groente er is verwerkt in de recepten van de septembereditie van drie supermarktbladen, Allerhande, Hallo Jumbo en Boodschappen. Uit de inventarisatie bleek dat de hoeveelheid groenten in de recepten in september 2016 hoger uitviel dan in 2014 en 2015. Gemiddeld wordt er nu 185 gram groenten per persoon in een hoofdgerecht verwerkt ten opzichte van 131 gram in juni 2015 en 151 gram in september 2014. Maar volgens de nieuwe Schijf van Vijf is dit nog steeds onvoldoende. Deze strenge regels zullen nu een uitdaging vormen voor de receptenmakers en consumenten om de norm van 250 gram groenten per dag te halen.De supermarktbladen geven in de recepten groenten een meer centrale rol. Groenten kreeg nu in ongeveer twee derde van de recepten een centrale positie ten opzichte van een derde in de editie van juni 2015. Dit resultaat wijst er op dat de groenten zijn weg nu lijkt te vinden naar de receptenmakers.

Gemiddeld hoeveelheid groente per hoofdgerecht in gram:
1. Allerhande: 211
2. Hallo Jumbo: 206
3. Boodschappen: 142

In de meeste recepten is de hoeveelheid groenten dit jaar flink omhoog gegaan. Dit was vooral zo bij gerechten met pompoen. Ook werden groenten verwerkt tot soep, saus, ovenschotels en groentenpotjes. In de nieuwe Schijf van Vijf tellen alle groenten, die zijn verwerkt tot een saus/soep die met een lepel gegeten worden, mee. Ook was het duidelijk te zien dat dit het jaar van de peulvruchten is. In wel 30 procent van de recepten van de Allerhande werden peulvruchten als groenten, bron van koolhydraten of als vleesvervanger gebruikt. In de andere supermarktbladen is er ruimte voor verbetering op dit gebied.

Om de groentenconsumptie verder te bevorderen, kunnen de supermarkten bijvoorbeeld koude en warme groenten beide in een menu op nemen. Met ook wat extra groente als tussendoortje of op brood komen de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf gemakkelijk in zicht.

Bron: Schuttelaar

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven