Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heero Gramsma, Nedato:

"Krappe aardappelmarkt na drukke afland-periode"

Tholen - Hoewel de droogte resulteerde in zeer uitdagende rooiomstandigheden, zijn inmiddels de aardappelen zo goed als de grond uit. "In korte tijd is er enorm veel gerooid. Dat heeft opvallend genoeg niet gezorgd voor druk op de markt, dus kennelijk ligt het gros achter de planken", constateert Heero Gramsma van Nedato. "Nu de aflandperiode ten einde loopt, moet er een reden zijn om de schuur te openen en zullen de aardappelen niet voor dezelfde prijs als afland te verkrijgen zijn."

"De noteringen zijn bekend en op dat niveau speelt de markt zich af. De markt is krap en daar is ook alle aanleiding toe gezien de gepubliceerde oogstcijfers in Europa. De oogst is beduidend lager. De industriemarkt groeit en heeft grondstoffen nodig. Er is een goede vraag en serieus minder aanbod voorhanden. Dat is het beeld van de markt vandaag de dag en dat biedt genoeg perspectief", vertelt Heero. "Over de kwaliteit wordt veel gesproken en natuurlijk zijn er extreme partijen, maar gelukkig is er ook heel veel fatsoenlijk product gegroeid. De laatst gerooide aardappelen zullen zeker niet de slechtste zijn."



"Zowel voor de friet als tafelaardappelen is er sprake van een goede vraag. Het binnenland doet goed mee en uit de exportcijfers blijkt dat per september 12.000 ton meer consumptie-aardappelen zijn geëxporteerd dan in 2015, goed voor de hoogste exporthoeveelheid van de afgelopen drie. jaar. Belangrijke factor en bijna volledig verantwoordelijk voor deze stijging is België met ruim 10.000 ton meer. Dit is goed te verklaren vanuit het feit dat er in België maar moeilijk gerooid kon worden", zegt Heero.

"Spanje en Zwitserland namen beiden ook al grotere volumes aardappelen af, wat vroeg is voor de tijd van het jaar. De overzeese export nam toe met 3.500 ton, wat een mooi cijfer is gezien de hogere prijzen. Er werd een normale hoeveelheid van 144.000 ton aardappelen geïmporteerd, voor 80% afkomstig uit Duitsland. Al met al genoeg kansen dit aardappelseizoen", besluit Heero.

Voor meer informatie:
Heero Gramsma
Nedato
Tel: 0186-642888
hgramsma@nedato.nl
www.nedato.nl