Gerard Breed, JH Wagenaar:

"Knolselderijmarkt vrij tam"

Tholen - Vorig jaar kende de knolselderijmarkt een ongekend goed seizoen, waarbij de prijs vroeg in het seizoen begon op te lopen en gedurende het seizoen opliep naar prachtige prijzen in juni. Die goede prijsvorming is nu nog niet aan de orde. "Met name de vraag uit Oost-Europa is beduidend lager dan vorig jaar toen het oude seizoen zo in het nieuwe overliep. Op dit moment zijn de meeste Oost-Europese landen nog zelfvoorzienend", constateert directeur Gerard Breed van JH Wagenaar.

"Dit resulteert in prijzen die maar aan de onderkant blijven zitten. De telersprijzen liggen op dit moment op een veel te laag niveau en de afzet is tam te noemen. Dit brengt vooralsnog weinig enthousiasme bij de telers. Een opleving zal toch moeten ontstaan door omstandigheden uit de markt, bijvoorbeeld weersveranderingen in Oost-Europa en daarop kun je nu alleen nog maar speculeren", vervolgt Gerard.

"Positief is dat de knolselderij er kwalitatief goed uit ziet. Hier in het noorden hebben we geen kwaliteitsproblemen. Vanuit het zuiden kan ik dat slechter beoordelen, maar daar hoor ik ook weinig negatiefs van. Door het extreme weer in de zomer - eerst veel natheid en daarna extreme droogte - zien we wel een beeld dat de knollen fijner zijn dan vorig seizoen. Pas op een later moment, als de knollen in de bewaring liggen, komen eventuele kwalitatieve problemen naar voren."Biologische knolselderij is bij JH Wagenaar een groeiend product. "We weten daar een goede afzet voor te vinden en krijgen het areaal altijd prima ingevuld. Anderzijds zou een groeiende teelt van het bio-areaal er ook voor kunnen zorgen dat de markt vrij snel overvoerd zou worden", verwacht Gerard. "Vooralsnog gebeurt er weinig spectaculairs op de knolselderijmarkt, maar we zitten aan het begin van het seizoen en er kan nog veel gebeuren. Elke dag steken we onze ziel en zaligheid in de knolselderij en we hopen dat we de prijzen een tandje hoger kunnen krijgen. Wij gaan uit van het positieve en laten ons verrassen door een ommekeer in de marktsituatie en dat is vaak het geval. De kaarten zijn nog niet geschud!"

Voor meer informatie:
Gerard Breed
J.H. Wagenaar
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
Tel: 0228-566417
www.jhwagenaar.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven