nu overvloed

Staking van Mexicaanse telers veroorzaakte avocado-tekort

Volgens Sergio Chavez van Prometo Produce zijn er in de Mexicaanse avocado-sector in de afgelopen weken problemen ontstaan door stakingsacties van Mexicaanse telers. Ook was er weinig aanbod. De huidige situatie is echter volledig het tegenovergestelde.Telerstaking
"Op dit moment dalen de prijzen omdat er veel meer fruit op de markt terecht komt. In de afgelopen weken was er een staking van een kleine groep telers die hogere prijzen per kilo eisten," aldus Chavez. 

De Mexicaanse organisatie voor telers en verpakkers van avocado's voor export, APEAM, wist echter tot een overeenkomst te komen met de telers. Sindsdien neemt de export weer toe. "Vorige week stuurde Mexico meer dan 18 miljoen kilo naar de VS. Nu zijn er teveel avocado's op de markt," legt Chavez uit. Ondanks dat verwacht hij dat de situatie zich in de komende weken weer zal herstellen.

"We gaan terug naar ons oude programma. Ik denk dat de markt stabieler zal worden en dat de prijzen iets zullen dalen in de komende maanden. Hopelijk produceren we genoeg avocado's voor de enorme vraag, die we in de VS hebben gecreëerd."

Volgens Chavez heeft Prometo Produce altijd geprobeerd om bij de landsgrenzen wat volume in opslag te houden. Dit is een maatregel die getroffen is voor precies het soort situaties zoals nu in verband met de staking. Het bedrijf levert het hele jaar door avocado's, maar heeft zijn seizoenspiek van september tot februari.
95% naar de VS 
Prometo Produce is een bedrijf dat zijn producten in Mexico teelt en verpakt. Daarnaast heeft het bedrijf een distributiekantoor in de VS, waar 95% van zijn volumes heen wordt geëxporteerd. Andere markten zijn Europa en het Verre oosten, waar wekelijks avocado's heen worden gestuurd. Naast avocado's produceert Prometo mango's, citroenen en bramen.

Op dit moment heeft Prometo Produce een areaal van 1.500 hectare voor de teelt van avocado's. Een derde hiervan wordt biologisch geteeld. "De vraag naar biologische avocado's neemt wereldwijd toe," zegt Chavez. Hij benadrukt dat Prometo Produce een van de weinige bedrijven met een Fairtrade-certificaat is.Het risico van Azië

Het bedrijf wil naast zijn bestaande markten ook graag uitbreiden naar Azië. De Aziatische markt neemt snel toe en kent een grote vraag naar avocado's. Er is echter een risico wegens dat consumenten in deze nieuwe markten niet weten hoe ze avocado's moeten gebruiken. "We gaan een groot probleem hebben als consumenten op avocado's afknappen, omdat ze niet weten wanneer ze geschikt voor consumptie zijn," voegt Chavez toe.

Volgens Chavez gaat de nieuwe Amerikaanse regelgeving voor import geen invloed hebben op de activiteiten van Prometo Produce. "Ons bedrijf was altijd al in het bezit van de benodigde certificaten voor export naar de VS, zoals GlobalGAP- en Primus Lab-certificaten," zegt hij tot slot.

Meer informatie:
Sergio Chávez
Prometo Produce
Tel.: (951) 698–4333 / (562) 291-8877
Fax: (951) 698–5666
E: sergioch@prometoproduce.com
www.prometoproduce.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven