Henk Aarts, Q-Ray

Grip op een voedselveilige supply chain met de Rapid Alerts app

Door de toenemende vraag naar voedsel, de complexe productie- en handelsketen en de groeiende data- en informatiestromen is het een uitdaging om grip te krijgen op voedselveiligheid. Om dit te bewerkstelligen, zijn kennisdeling en het op de juiste manier inzetten van data essentieel. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, stelt Henk Aarts van Q-Ray in zijn blog. Gelukkig bestaan er al verschillende tools die dit combineren en die jou ondersteunen bij het beheersen en borgen van voedselveiligheid. De Rapid Alerts app is daar een goed voorbeeld van.Rapid Alerts app
In het kort zorgt de app voor een effectieve weergave van de informatie uit de Europese RASFF Portal database op een smartphone. Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) is een initiatief vanuit de Europese Unie waarmee controleorganisaties — zoals de Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland — gegevens kunnen uitwisselen over voedselveiligheidsrisico's. Europese landen werken samen door informatie uit te wisselen waardoor organisaties in de keten sneller en efficiënter kunnen reageren op mogelijke risico's.

Voordelen van de app
Alle informatie uit de database staat op de website van RASFF en kan daar teruggevonden worden. In vergelijking met de website biedt de app echter een aantal voordelen, waardoor je nog sneller kunt inspelen op voedselveiligheidsrisico's:

Snelheid:
De app download meldingen uit het RASFF automatisch op smartphones. De alerts worden ongewijzigd overgenomen. Je hoeft dus niet meer zelf de website te bezoeken om te achterhalen of er een risico is geconstateerd. Sneller op de hoogte zijn betekent sneller kunnen reageren.

Gemak:
Om de meldingen te ontvangen kun je eenvoudigweg de app installeren op je smartphone en jouw voorkeuren instellen.

Instelbaar op jouw voorkeuren:
In tegenstelling tot de website is de app in te stellen op jouw voorkeuren. In plaats van bij elk websitebezoek de juiste filters aan te brengen, kun j in de app eigen filters instellen. Denk bijvoorbeeld aan productcategorie of land van herkomst. Op deze manier kun je instellen welke notificaties voor jouw specifieke situatie relevant zijn en waarvan jij een melding wilt ontvangen. Zo focus je op voor jouw relevante risico's

Stel dat je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd bent in de meldingen die gaan over druiven. En nog specifieker alleen de biologische druiven afkomstig uit Spanje, Frankrijk en Zuid-Afrika, omdat daar de druiven vandaan komen die jij inkoopt. Dan kun je hier in de app gericht op filteren.

Met behulp van de app en de gepersonaliseerde meldingen kun je effectief en efficiënt reageren op incidenten die mogelijk voor jouw organisatie een bedreiging vormen. Neem wederom het voorbeeld van de druiven. Op het moment dat je een melding ontvang dat ongewenste stoffen zijn gevonden in druiven afkomstig uit Spanje dan kun je daar direct op inspelen door partijen uitgebreider te bemonsteren en analyseren.

Statistieken opvragen
De alerts staan niet alleen op een overzichtelijke manier weergegeven, je kunt ook statistieken opvragen. U kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak een type melding binnenkomt of uit welk land de meeste meldingen binnenkomen. Door eerdere meldingen te analyseren en vast te stellen onder welke omstandigheden deze zich voordoen, kun je op basis van de data voorspellingen doen en inspelen op toekomstige risico's. Lees meer over het effectief inzetten van data in ons whitepaper 'Alert op voedselveiligheid in food en feed'.

Om grip te krijgen op voedselveiligheid is het belangrijk om informatie voor betrokkenen in de keten sneller en beter te ontsluiten. Actuele informatie en beschikbaarheid op het juiste moment in de juiste context is essentieel om bedrijfsinspanningen gerichter in te zetten. Om die informatie actueel en accuraat te houden is samenwerking in de keten onmisbaar. De Rapid Alerts app is een goed voorbeeld van hoe deze elementen samenkomen zodat uiteindelijk voedselveiligheidsrisico's beperkt worden.

Nieuwsgierig naar wat de mogelijkheden van de Rapid Alerts app en zelf ervaren hoe het u kan helpen grip te krijgen op voedselveiligheid? Download hem nu en ervaar het zelf!


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven