Verdubbeling Chinese aardappelproductie met Nederlandse hulp?

Jan Hak, directeur van QuaTerNes, is een Nederlandse agri-food expert die veel ervaring heeft op het gebied van Chinees-Nederlandse landbouwsamenwerking. Hij denkt dat het mogelijk is om de aardappelproductie in China te verdubbelen als het harde werk van de Chinezen gecombineerd wordt met Nederlandse technologie. Deze verdubbeling is onderdeel van het huidige 5-jarenplan van China. 

Eerder in oktober tekende QuaTerNes - het bedrijf van Hak wat zich richt op diensten, technologie en systemen in agri-food ketens - een overeenkomst met Xunji, een afgelegen regio in de provincie Shaanxi. De overeenkomst betreft een project voor de vermenigvuldiging van pootaardappelen, en voor virusvrije teelt van onderstam. Hak: "Het gaat om een investering van €20.000.000-€25.000.000."

Dit volgt verschillende eerdere investeringen op die Hak deed in China. Hak ziet veel potentieel voor aardappelen in China. "Aardappelen hebben het hoogste resultaat per mu (Chinese acre) en de laagste waterconsumptie. Modernisering van de aardappelketen heeft hier en daar al langzaam aan plaatsgevonden in zowel oogst als verwerking en opslag."

De volgende stap is om nieuwe producten te ontwikkelen die bij de Chinese markt passen. "Niet iedereen hoeft Franse frietjes te eten."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven