Zimbabwe: 50% minder appelen

Statistieken laten zien dat de appelproductie in Zimbabwe in de afgelopen 3 jaar met 50% is afgenomen van jaarlijks 6 ton naar 3 ton. Dit komt voornamelijk door het herplanten van de oude fruitbomen. De afname begon in 2014, meteen nadat de sector begon met de verhuizing, welke wordt geleid door de Deciduous Fruit Growers Association (DFGA). In totaal worden er in de komende tien jaar 661.500 appelbomen geplant, verdeeld over 400 hectares. 

De DFGA verklaarde dat de meeste appelbomen bijna 40 jaar oud zijn en minder vrucht dragen. Daarnaast duurt het nog 5 tot 6 jaar voordat de nieuwe bomen een optimale productie voortbrengen. De afname in hectares van 256 naar 152 zorgt daarbij voor een behoorlijke productieafname dit jaar. Edward Buwu, voorzitter van de organisatie, zegt dat de verhuizing de grootste reden van de afname is. 

Tussen 2008 en 2013 is de appelimport flink gestegen van 0,8 ton naar 34 ton. De verwachting is dat de toename aanhoudt. Buwu hoopt dat de sector in het komende seizoen zal gaan herstellen. "In vergelijking met vorig seizoen verwachten we dat de appelproductie in Zimbabwe zal toenemen door verbeterde teelttechnieken en betere koelhuizen. Er was vorig seizoen minder regen dan normaal, maar de regio Nyanga profiteerde van extra regen tot in juni. Daarom hadden veel grote dammen voldoende water om de fruittelers van Deciduous van water te voorzien. Alle watertekorten waren daarmee opgelost", zegt Buwu.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven