Aardappeloogst goed in Italië, minder in Frankrijk

Alle landen met een grote aardappelproductie zijn klaar met hun aardappeloogst. Alleen Frankrijk is nog bezig met het afronden van zijn seizoen. "Ze begonnen in Frankrijk in september, maar moesten stoppen wegens hoge temperaturen en een gebrek aan neerslag," legt Claudio Brintazzoli van CESAC uit.

De situatie in ItaliĆ« lijkt goed te zijn dankzij een sterke vraag vanuit het buitenland naar nieuwe aardappelen en aardappelen uit Bologna. Dit kwam mede door de vroege start van de Siciliaanse aardappelteelt en het gebrek aan aanbod vanuit Frankrijk, Nederland en Duitsland. 


Verpakking van aardappels bij Cesac. (archieffoto)

"In het opzicht van productie was dit een goed seizoen. De opbrengt van vorig jaar was zo'n 37 tot 38 ton per hectare, terwijl dit jaar de opbrengst 10 ton per hectare meer is. De kwaliteit is ook erg goed."

"De prijzen op de markt waren in vergelijking met vorig jaar aan het begin van het seizoen 5 tot 6 eurocent lager op het veld en 3 tot 5 eurocent lager in de markt. Ondanks dat hebben we geprobeerd om een prijs voor telers aan te houden van 26 eurocent per kilo.""Dat was een goede keuze en we willen nu proberen om de prijzen te laten stijgen."

"Consumenten hebben vandaag de dag meer een voorkeur voor lokale producten en ook retailketens zijn bereid extra te betalen voor Italiaanse aardappelen met een goede kwaliteit. Aardappelen uit Bologna met een beschermde oorsprongsaanduiding krijgen een steeds groter marktaandeel. Daarom willen we de productie van Primura-aardappelen volgend jaar vergroten."

"Onze aardappelen zullen tot maart beschikbaar zijn. Buitenlandse aardappelen zijn erg duur met prijzen van 35 tot 37 eurocent per kilo. Frankrijk was vroeger de grootste speler binnen deze markt, maar dit jaar is de opbrengst daar 10 ton lager per hectare dan vorig jaar wegens de problemen die ze daar hadden met de oogst." 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven