EU meer gericht op support van coöperaties

Philippe Appeltans nieuwe voorzitter Copa-Cogeca werkgroep groenten en fruit

Copa-COGECA vertegenwoordigen de producentenorganisaties en de coöperatieve organisaties in de landbouwsector binnen de EU. Zij zullen steun verlenen aan producentenorganisaties (POs), zoals coöperatieve verenigingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid binnen de EU na-2020.

Philippe Appeltans deelde mee dat zijn belangrijkste prioriteit als de nieuwe voorzitter van Copa-Cogeca's werkgroep groenten en fruit met name de bijdrage aan de coöperaties zal zijn, die de producenten in staat stelt om betere prijzen voor hun product te bedingen. "Productorganisaties zoals coöperaties hebben een positieve rol gespeeld ze hebben telers geholpen om een betere prijs voor hun groenten en fruit te ontvangen tijdens de landbouwcrisis," zei hij.

"Het was de erkenning van deze positieve rol van productorganisaties inclusief die van de coöperaties binnen de groenten- en fruitsector, die hebben geleid tot de jongste hervorming van de Copa-COGECA. De EU wordt zo meer gericht op support van productorganisaties zoals coöperaties. Dit moet worden voortgezet en verder op worden uitgebouwd na 2020 wanneer volgend jaar zomer een een option paper moet worden uitgebracht door de Europese commissie over dit onderwerp."

Hij voegt daaraan toe dat een ander probleem waaraan Copa-Cogeca werkt, is om te zorgen dat nieuwe lidstaten van de EU hun telers aanmoedigingen lid te worden van coöperaties. Vooral in staten waar deze ondernemingen nog niet zo ontwikkeld zijn. "Deze worden vooral aangetroffen in België, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland in de groenten- en fruitsector en wij moeten ze helpen uit te breiden naar andere landen met betere markten voor hun producten met een beter rendement. We moeten nog hobbels en juridische obstakels nemen zodat de productorganisaties inclusief de coöperaties groter worden en kunnen concurreren met retailers," aldus Appeltans.

De agrarische sector is zwaar getroffen door het Russische verbod op de invoer van Europese landbouwproducten. De werkgroep groenten en fruit van Copa-Cogeca richt zich daarom op het vinden van extra afzetmogelijkheden voor de productie van zijn leden.

Mr Appeltans is secretaris-generaal van de vereniging van Belgische tuinbouwveilingen (VBT) en lid van de Belgische Boerenbond. Hij werd op 18 oktober gekozen in Brussel voor een periode van twee jaar. Hij nam deze plaats over van Hans Vans Es van de Nederlandse organisatie DPA. Hij wordt ondersteund door twee vicevoorzitters: Sergio Tondini van het Italiaanse samenwerkingsverband en Krzysztof Krzesniak van de Poolse landbouw organisatie Solidarnosc (NSZZ).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven