Totaal transport overtreft pre-crisis niveau in 2018

Het wegvervoer vervoert in 2021 naar verwachting 761 miljoen ton, de binnenvaart 355 miljoen ton en het spoorvervoer 43 miljoen ton. Alle modaliteiten overtreffen hierbij de volumes uit de jaren voor de crisis, de jaren voor 2008. In 2021 bedraagt het totale binnenlandse transportvolume naar verwachting 1,16 miljard ton. Dit blijkt uit recent onderzoek van Panteia in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Naar 2021 laten alle modaliteiten groei zien. De binnenvaart zal het sterkst groeien, met gemiddeld 2,1 procent per jaar. Het wegvervoer groeit met 1,7 procent per jaar, op een derde plaats komt het spoorvervoer met een groei van 1,2 procent per jaar.

Wegvervoer
Het wegvervoer zal in 2020 pas volumes hoger dan het pre-crisis niveau noteren. Naar 2021 zal het volume van het wegvervoer geleidelijk aan stijgen met gemiddeld 1,7 procent per jaar. In 2021 wordt een totaal volume van 761 miljoen ton verwacht. Van vrijwel alle goederensoorten zal het volume stijgen, behalve voor 'Cokes en geraffineerde aardolieproducten' (-1,2 procent per jaar). De grootste groei wordt verwacht bij het vervoer van 'Machines en apparaten, consumentengoederen voor langdurig gebruik'. Hier ontstaat een gemiddelde groei van 3,2 procent per jaar.

Binnenvaart
Vooral de binnenvaart laat ten opzichte van de pre-crisis jaren een sterke groei zien. Sinds het jaar 2013 zijn de volumes al gelijk aan het pre-crisis niveau van het ladingvolume. Het volume van de binnenvaart zal tot 2021 geleidelijk aan stijgen met gemiddeld 2,1 procent per jaar, naar een totaal volume van 355 miljoen ton in 2021. Bij het vervoer in voedingsmiddelen vindt er wel sterke concurrentie plaats met het wegvervoer. Productielocaties van veevoer aan kleiner vaarwater worden in de toekomst vaker per truck bevoorraad. Hierdoor groeit het wegvervoer in dit segment meer dan de binnenvaart.

Spoorvervoer
Het spoorvervoer heeft in 2015 reeds het pre-crisis niveau overtroffen. Het spoorvervoer daalt licht in 2017, maar groeit daarna weer. Naar 2021 zal het volume geleidelijk aan stijgen (+1,2 procent per jaar). In 2021 zal het totale volume 43 miljoen ton bedragen.

Bron: Panteia

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven