'Delen Zuid-Europa kunnen nog deze eeuw in woestijn veranderen'

De opwarming van de aarde dreigt het Middellandse Zeegebied harder te treffen dan enige andere droogte- of hitteperiode uit de afgelopen tienduizend jaar. Delen van Zuid-Europa kunnen nog deze eeuw veranderen in woestijnen. Dat zeggen onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Aix-Marseille in een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Science.

Als niet snel stappen worden gezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen kunnen het zuiden van Spanje en Portugal, noordelijke delen van Marokko, Algerije en Tunesië, alsook Sicilië, het zuiden van Turkije en delen van Syrië in woestijnen veranderen. Ook de vegetatie in het Middellandse Zeegebied kan drastisch veranderen.

1,3 graden Celsius
De temperatuur in het gebied is vergeleken met het einde van de 19de eeuw al met 1,3 graden Celsius gestegen. In de hele wereld steeg de temperatuur gemiddeld met 0,85 graden. Het Middellandse Zeegebied is extra gevoelig voor klimaatverandering omdat Atlantische stormen zich meer naar het noorden zullen verplaatsen, met meer zon en minder regen tot gevolg.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven