Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombiaanse bananenoogst getroffen door overstromingen

Aanhoudende neerslag in de regio Urabá in de Colombiaanse provincie Antioquia heeft ervoor gezorgd dat de Atrato-rivier buiten zijn oevers is getreden. De overstromingen hebben voor overlast gezorgd in zowel stadsgebieden als op het platteland. Ook nabijgelegen teeltgebieden zijn hierdoor getroffen. De provincie Antioquia produceert voornamelijk bananen, bakbananen, cassaves, rijst en yams. Al deze gewassen lopen schade op door de grote hoeveelheid modder die door de overstromingen wordt meegevoerd.

"De oogst is bijna geheel verloren gegaan. De velden zijn mogelijk niet meer geschikt voor toekomstige aanplantingen," aldus een verslag van de regionale autoriteiten.



Technicus Iván Darío Pardo is werkzaam bij het bananenteelt- en exportbedrijf Coindex. Volgens hem zijn de kustgebieden het zwaarst getroffen. "We hebben op regionaal niveau een areaal van 50.000 hectare. 500 hectare daarvan is volledig overstroomd, waarbij 100% van de productie verloren is gegaan. De neerslag is tot nu toe nog niet gestopt, dus het is daarom onzeker wat er in de komende dagen nog gaat gebeuren."



Hoewel zware neerslag kenmerkend is voor deze tijd van het jaar, zijn de bananentelers dit jaar verrast door extreme hoeveelheid. Dit geldt echter minder voor het bedrijf van Pardo. "We moeten nu alleen maar preventief onderhoud uitvoeren bij de afvoersystemen op onze teeltbedrijven. Daardoor kan het overtollige water worden verwijderd. Al met al blijven we optimistisch voor de volgende oogst in december, januari en februari. We hebben daar goede vooruitzichten op, hoewel alles afhangt van de weersomstandigheden," aldus Pardo.



De verminderde productie zou moeten leiden tot meer balans op de markt, omdat de vraag op dit moment afneemt. "Het grootste verlies dat we nu meemaken bevindt zich in de markt. Er is wereldwijd een overschot aan bananen. Dat geldt met name voor onze belangrijkste exportbestemming Europa. Daardoor zal de economische impact van de verliezen die door de overstromingen zijn veroorzaakt niet zo heel groot zijn. We verwachten dat de neerslag stopt en dat de vraag in de komende weken weer toeneemt," zegt Pardo tot slot.


Voor meer informatie:
Ivan Dario Pardo
Coindex
T: + 57 48287640
E: pcl@cicoindex.com.co
www.cicoindex.com.co
Publicatiedatum: