Adam Matuszewski, Grzybmar

Poolse exporteurs naar VK gedwongen tot prijsverhoging

Poolse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk zien zich gedwongen hun prijzen te verhogen vanwege de instabiele koers van het Britse pond na de Brexit. Voor veel Poolse exporteurs is het Verenigd Koninkrijk de grootste afzetmarkt en champignonexporteur Grzybmar is daarop geen uitzondering.

"Omdat veel exportprijzen vastgesteld zijn in jaarlijkse contracten, hebben exporteurs hun producten noodgedwongen met verlies moeten exporteren. Bovendien hebben velen van hen problemen met het verkopen van hun producten omdat Britse importeurs geen begrip lijken te hebben voor de wisselkoersproblematiek en weigeren hogere prijzen te betalen," vertelt Adam Matuszewski, directeur van Grzybmar.

 


Wanneer hem gevraagd wordt of zijn bedrijf vanwege de huidige problemen op de Britse markt op zoek is naar andere markten, antwoordt Adam dat hij altijd open staat voor andere markten maar dat de Britse markt interessant blijft vanwege de hoge champignonconsumptie. Bij het aangaan van nieuwe contracten moeten we er voor zorgen dat we de koers van het pond vermelden, hoewel niemand kan voorspellen hoe deze zich zal ontwikkelen en of de munt sterker of zwakker wordt."

De volumes zijn stabiel, hoewel er deze week vanwege de Britse schoolvakantie een kleine afname was. Er is jaarrond vraag naar champignons met een piek van september tot november en vlak voor feestdagen zoals Kerst en Pasen.

Het meeste champignons die naar de Britse markt geëxporteerd worden, zijn witte en kastanjechampignons. Twee jaar geleden heeft Grzybmar echter ook gekweekte wilde champignons aan zijn assortiment toegevoegd zoals shiitake, enoki en shimeji. Melanges van Aziatische variëteiten doen het erg goed op de Britse markt en de vraag ernaar blijft stijgen. Dit gaat echter niet ten koste van de vraag naar witte champignons. "We hebben nogal wat klanten en hoewel niet iedereen Aziatische melanges koopt, neemt de belangstelling ervoor toe. Zodra klanten ermee starten, blijven ze het kopen omdat het product goed verkoopt," vertelt Adam.

Er is ook veel vraag naar wilde paddenstoelen. Helaas zijn er vanwege de droge zomer nauwelijks paddenstoelen verkrijgbaar in het westen van Polen. De meeste exporteurs vullen hun tekorten daarom aan met producten uit het oostelijk deel van Polen en andere delen van Oost-Europa, zoals Oekraïne en Litouwen. 

In Polen loopt het seizoen voor wilde paddenstoelen van augustus tot oktober wanneer de nachttemperaturen te laag worden.

Voor meer informatie:

Joanna Leszko
Grzybmar
Tel: +48 614433404
Fax: +48 614433403
Email: joannaleszko@grzybmar.pl
grzybmar.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven