Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Lisan van Koppen, 4Fruit Company:

"Pas vanaf deze week genoeg kaki's om aan de vraag te voldoen"

Tholen - Het Spaanse kakiseizoen van Anecoop startte vorige maand bij 4Fruit Company met beperkte volumes en pas sinds deze week is er voldoende aanvoer om aan de vraag te voldoen. "Men ging in september van start met oogsten, maar door regen moest men ook gelijk weer stoppen en zijn er een aantal grote programma's uitgesteld. Hierdoor loopt één van de grote coöperaties al 4 miljoen kilo achter, dus dat zijn flinke aantallen voor een seizoen dat nog maar net begonnen is", vertelt Lisan van Koppen."Dit resulteerde de eerste weken in stabiele, hoge prijzen rond de 6 euro voor een doos van 5 kg. De komende tijd zal bij een grotere aanvoer de prijs naar verwachting wel wat afzwakken", verwacht Lisan. "De eerste prognoses van een groei van 30% zijn zijn inmiddels afgezwakt naar 25%. Opvallend dit jaar is dat er bij gebrek aan regen in het groeiseizoen meer kleiner fruit beschikbaar is, al zullen de kilo's naar verwachting wel hoger uitvallen."

640.000 ton Spaanse kaki's in 2020?
Opnieuw is dit jaar het Spaanse kaki-areaal weer uitgebreid en daarnaast zal ook de aanplant van de afgelopen jaren weer een hogere productie gaan geven. "Dit jaar wordt een productie van 300.000 ton verwacht, waarvan Anecoop ongeveer een derde voor haar rekening neemt. De verwachting is dat de Spaanse kakiproductie zal doorgroeien naar 640.000 ton in 2020. Hiervan hoopt Anecoop er tussen de 200.000 en 250.000 ton in eigen beheer te telen."De groei van de kakiteelt gaat de laatste jaren erg hard. "Veel telers zijn de laatste jaren overgeschakeld op de lucratieve kakiteelt, maar er komt een moment dat de productie harder groeit dan de vraag. Momenteel zitten alle kakicoöperaties vol en toen men vorig jaar toch ergens kon inschrijven, waren die plekken binnen 'no time' ingevuld", vertelt Lisan. Ze hoopt dat de groei een halt wordt toegeroepen. "We moeten oppassen dat de kaki een 'normaal' product wordt. Het voordeel van Anecoop is dat het bedrijf al sinds 1998 actief is met kaki's. In 2003 is de markt een vlucht gaan nemen, maar die koploperspositie heeft men altijd behouden."

Anecoop produceert ongeveer 1,5 miljoen biologische kaki's. "Op het totaal is het aandeel biokaki's relatief klein. Dat komt niet doordat ze niet biologisch te telen zijn, want kakibomen worden nauwelijks behandeld, maar er zijn weinig percelen te vinden die ver genoeg van andere teeltgebieden afzitten", verklaart Lisan. Een nieuwe ontwikkeling vormen de inspanningen van meerdere kakitelers om het seizoen te verlengen. "Sommigen achten het voor onmogelijk, maar het zou de afzet natuurlijk een enorme boost kunnen geven.Duitsland, Frankrijk en Italië belangrijkste markten
Tachtig procent van de kaki's gaan weg voor export. Zo verzendt Anecoop kaki's naar Brazilië en het Midden-Oosten en gaan ze ook naar China en in luxe verpakkingen naar Korea per luchtvracht. "Maar Duitsland, Frankrijk en Italië blijven nog altijd de belangrijkste markten. Vroeger was Rusland de grootste markt en daar eten de mensen ook de meeste kaki's, daarom gokt men nog altijd op de opening van de Russische markt."

"Ook in Nederland neemt de kakiconsumptie toe. Persoonlijk denk ik dat er met een goede marketing nog veel te winnen valt. Bijvoorbeeld door de gezondheidsvoordelen van de kaki's te benadrukken, maar ook door bijvoorbeeld in de tv-programma's de toepassingen te promoten. Ik denk dat weinig Nederlanders nog weten hoe ze een lekkere salade of cheesecake met kaki kunnen bereiden", besluit Lisan.Bouquet kaki's zijn exclusief verkrijgbaar bij 4Fruit Company

Voor meer informatie:
Lisan van Koppen
4 Fruitcompany BV
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk Holland
Telefoon +31(0)180 641908
Mobiel +31(0)6 20130903
Fax +31(0)180 641909
www.4fruitcompany.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven