"Edwin de Craen: "10 ha hogedraadteelt onder glas uniek voor Spaanse begrippen"

Spaanse snackkomkommers van september tot juli

Tholen - Eind augustus ging bij Edwin de Craen van Finca Boyal in het Spaanse Don Benito - tussen Madrid en Lissabon - de productie van snackkomkommers van start. "Eigenlijk was het bij de start veel te warm. We zaten de eerste week aan een gemiddelde etmaaltemperatuur van 30 graden. We waren acht, negen dagen na het planten in productie, dus dat was enorm snel", vertelt de teler.

"Dat zorgde ervoor dat we de eerste weken behoorlijke producties hebben gehad. Inmiddels hebben we vijf dagen regen achter de rug, waardoor de producties wat zijn teruggezakt", vervolgt Edwin. Met een volledig glazen kas van 10 hectare hogedraadteelt snackkomkommers vormt hij een unicum in Spanje. Een nieuwe ontwikkeling is dat hij gaat investeren in een sorteerlijn die automatisch de porties afweegt."

Hoewel de Nederlander zeven jaar terug naar Spanje vertrok om lange komkommers te gaan telen, bestaat de teelt inmiddels uit 100% mini-komkommers. "We zijn begonnen om op een klein deel van het bedrijf snackkomkommers te telen, maar nu staat de hele kas vol. In het voorjaar bekijken we of we volledig doorgaan met snackkomkommers of mogelijk voor een deel lange komkommers gaan telen. Vorig voorjaar hebben we nog lange komkommers geteeld in het voorjaar, omdat anders de productie te hoog was, maar het liefst zouden we helemaal overschakelen op 100% mini-komkommers."

Navolging van zijn Spaanse collega's met de hogedraadteelt verwacht hij niet. "Dit systeem past niet bij de Spaanse mentaliteit. In de hogedraadteelt moet alles precies op tijd gebeuren. Daarbij denkt een Spanjaard in kosten en vanwege de hogere arbeidskosten ziet hij zo'n teelt helemaal niet zitten. In onze glazen kas oogsten we zo'n elf, twaalf weken van een gewas. In Almeria duurt zo'n teelt maar zes weken. Het is een enorm arbeidsintensieve teelt. In de zomermaanden moet je zowel 's morgens als in de namiddag oogsten, zodat de komkommertjes aan het vereiste gewicht van 35 tot 40 gram kunnen voldoen."

De huidige markt valt de teler, die zelf vanuit Spanje zijn afzet verzorgt, een beetje tegen. "Vorig jaar was er vraag van alle kanten, nu gaat het wat minder hard. We zijn overigens niet zo afhankelijk van de daghandel, omdat het gros van de Wij voorzien hoofdzakelijk klanten in Nederland en Duitsland. Doordat we produceren van september tot en met juli is er wel wat overlap met andere productielanden. Maar ik verwacht dat de vraag naar Spaanse snackkomkommers straks wel weer toe zal nemen als de producties elders aflopen.

Voor meer informatie:
Edwin de Craen
Finca Boyal, S.L.
Poligono Industrial San Isidro
C/ Marinegra 19,
06400 Don Benito, Badajoz
Tel: 0034662165128
e.decraen@fincaboyal.es
www.fincaboyal.es

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven