Slecht verteerbare aardappelen als dieetaardappel

Wageningse veredelaars creëren aardappel light

Wageningse plantenveredelaars kunnen slecht verteerbare aardappelen maken, die kunnen dienen als dieetaardappel. De crux is een enzym dat fosfaat bindt aan het zetmeel. Promovendus Xuan Xu bij Plantenveredeling onderzocht de verteerbaarheid van het zetmeel in aardappelen. Die verteerbaarheid hangt af onder meer van de hoeveelheid fosfaatmoleculen die zich hechten aan het zetmeel, legt haar copromotor Luisa Trindade uit in Resource, het onafhankelijke nieuwsmagazine van Wageningen University & Research.

Hoe meer fosfaat wordt vastgelegd in de aardappel, des te moeilijker het zetmeel afbreekt. Xu ontdekte dat er bepaalde enzymen zijn die het fosfaat aan het zetmeel laten hechten of er juist voor zorgen dat het fosfaat ontkoppelt.

Met een van de enzymen, laforin, deed ze testen. Dit enzym ontkoppelt bij mensen fosfaat van glucose. Bij de aardappel zou dit een vergelijkbare reactie geven, verwachtten Xu en Trindade, maar tot hun verrassing zorgde dit enzym juist voor meer fosfaat aan het zetmeel.

Bron: WUR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven