Kashmir: angst voor oorlog zet appelhandel zwaar onder druk

Voor de telers in Jammu en Kashmir (Pakistan-India) zijn de zoete appels zuur geworden nu de prijzen met 50% zijn gedaald op de verschillende markten. Fruittelers zeggen dat de angst voor oorlog en onrust in Jammu en Kashmir de appelhandel enorm heeft beïnvloed. Sinds Kashmir in de laatste week van september begon met het leveren van appels is de prijs gedaald. Handelaars vrezen dat de handel nog meer te lijden zal krijgen als er een oorlog uitbreekt.

"Als er oorlog uitbreekt, zullen we geen enkele appel kunnen verkopen", zegt Tausik Ahmad Abasi van Abasi Traders uit Baramula in Jammu en Kashmir. Het geweld in Kashmir begon na de moord op Burhan Muzaffar Wani, de leider van Hizbul Mujahideen op 8 juli. 

"De moord op Wani heeft de handel in de staat enorm benadeeld. Er is een groot probleem met het in- en uitrijden van vrachtwagens en daarom komen er geen kopers meer", zegt Abasi. Hij voegt eraan toe dat ze de appelprijzen met 50% hebben verlaagd om een zo groot mogelijke hoeveelheid te verkopen en zo hun investering nog enigszins te kunnen terugverdienen.

De tuinbouw is de steunpilaar van de economie in Kashmir met 2,3 miljoen mensen werkzaam in de sector. Er is meer dan 337.000 hectare fruitteelt in Jammu en Kashmir. Daarvan bevindt zich 218.000 hectare land in de vallei. 65% hiervan bestaat weer uit appelboomgaarden. De fruitproductie in Jammu en Kashmir werd vastgesteld op 2,49 miljoen ton in het seizoen van 2015-2016. Hiervan werd in de vallei alleen al 2,21 miljoen ton geproduceerd. De vallei is een van de grootste producenten van appels in het land. In 2015-2016 werd er 1,92 miljoen ton geproduceerd. De appelproductie in 2014-2015 bedroeg 1,17 miljoen ton vanwege de verwoestende overstromingen in september 2014.

Vanwege de prijsdaling heeft APMC Vashi in de afgelopen twee weken ongeveer 40 vrachtwagens vol appels ontvangen uit Kashmir. "We ontvangen ongeveer 80 vrachtwagens vol appels waarvan er 40 uit Kashmir komen. Deze hoeveelheid is genoeg om Mumbai en de omliggende gebieden dagelijks te voorzien van appels", zegt Pansare. 

Pansare stelt verder dat premium kwaliteit appelen uit Kashmir beschikbaar zijn tussen €7,50 en €8,25 per doos terwijl de prijs in dezelfde periode vorig jaar nog tussen de €16,50 en €19,25 lag. Volgens Bashir Ahmad Basheer, voorzitter van de Kashmir Fruit Growers Cum Dealers Union, hebben de fruittelers dit jaar al miljoenen roepies aan inkomsten verloren. "De verliezen lopen alleen maar verder op", zegt hij. 

Bron: www.dnaindia.com/

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven