Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overgang van productie in Amerika naar Zuid-Amerika

Blauwe bessen populair in de VS

De laatste blauwe bessen van Naturipe Farms uit Michigan zijn op 4 oktober verscheept. "In Michigan was de vraag voor het grootste deel van het seizoen groter dan het aanbod", zegt Jim Roberts. Op de absolute piek (begin juli) was er veel productie in Michigan en andere staten en was er veel voorraad beschikbaar. Roberts meldt wel dat het niet lang duurde voor de vraag groter was dan het aanbod, omdat dit jaar het Noord-Westen in het bijzonder erg vroeg was met oogsten. "Het grootste deel van het seizoen hadden we in Michigan een hele grote vraag naar fruit", zegt hij. 

Tijdens de laatste zes weken was de vraag groter dan het aanbod. De Amerikaanse staat kreeg dus een goede prijs voor het fruit. Roberts zegt dat de uitdaging voor de staat lag in de droogte die er was voor het seizoen begon. Daarna moesten we voor voldoende irrigatie zorgen tijdens het rijpingsproces en toen de oogst begon hadden we continue regen. Daarom kwam er uiteindelijk een minder groot volume op de verse markt terecht. "Michigan zal waarschijnlijk het vooraf geschatte volume niet halen, maar had nog altijd een veel betere oogst dan vorig jaar".



De binnenlandse productie is klaar (er komt nog wat uit Oregon), maar Roberts heeft ook een flinke aanvoer uit Peru en de leveringen vanuit ArgentiniĆ« nemen toe. "Er komt ook een klein volume uit Chili en Mexico". Roberts vertelt dat Peru met nieuw beplante oppervlaktes een goed marktaandeel heeft weten te verwerven. Ze leveren tijdens de weken met de hoogste prijzen (week 38-42), wanneer de productie in de Verenigde Staten klaar is en de import nog niet op volle kracht is. 



Peru heeft bewezen een goede plek te zijn voor de teelt van blauwe bessen. Doordat de hoeveelheid zonlicht gedurende het hele jaar heel consistent is, groeien de bessen snel. In de Verenigde Staten kan het tussen de drie en zeven jaar duren voordat er bessen groeien aan de planten, afhankelijk van waar ze staan. In Peru duurt dat slechts zes tot negen maanden. "Het vult het gat op waarin de productie in Amerika afneemt en de rest van Zuid-Amerika nog niet echt actief is", zegt Roberts. "We zien dat er heel goed fruit wordt geproduceerd in Peru. We hebben nu een redelijke hoeveelheid fruit en een groter volume dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar, maar dat is niet per se normaal voor de industrie. De komende twee weken gaat de productie toenemen als Argentiniƫ begint te leveren. De nieuwe variƫteiten en het smaakprofiel dat zij de consument bieden zal de consumptie alleen maar doen toenemen. We kijken ernaar uit".

Voor meer informatie:

Jim Roberts
Naturipe Farms LLC
Ph: +1 (239) 598-6047
Publicatiedatum: