Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appeloogst Niederelbe in de laatste fase

Bij de fruittelers aan de Duitse Niederelbe gaat de appeloogst in de laatste fase. "We hebben een goede oogst en goede appelen, maar helaas belasten het minimumloon en de enorme hoeveelheid voorschriften op het gebied van gewasbescherming en andere zaken de rendabiliteit van de fruitbedrijven", zegt Ulrich Buchterkirch, fruitteler uit Krummendeich en voorzitter van de vakgroep fruitteelt in het ´Landvolk Niedersachsen´. Hij betreurt het tegelijkertijd dat er voor mostappelen slechts een ´ramsjprijs´ wordt betaald. Aangezien ook aan de Niederelbe dit jaar veel fruitbedrijven met duidelijke hagelschade te maken kregen, ontbreekt voor deze appelen nu een verkoopmogelijkheid. In Oostenrijk was de hagelschade echter nog duidelijker. Daar werd vrijwel de gehele appeloogst vernietigd. Voor de Duitse fruittelers ontstaan er hierdoor nieuwe, maar wel bescheiden perspectieven op de exportmarkt. Ook Scandinavië bestelt weer appelen uit de Niederelbe en toont Poolse waren de rode kaart wegens problemen met resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Bij de plantages zorgde het uitgesproken vriendelijke oogstweer voor een goede stemming. Bij schitterend herfstweer hebben de talrijke oogsthelpers appelen van de beste kwaliteit kunnen plukken. Aan het begin van de appeloogst was het met name ´s nachts nog te warm, dan krijgen de appelen onvoldoende kleur. Pas bij de juiste afwisseling van dag- en nachttemperaturen en een temperatuur van minder dan 10 graden Celsius 's nachts krijgen appelen de door de consument zo gewaardeerde rode kleur. Met de rassen Jonagold en Braeburn worden nu de laatste appelen geplukt. Aan het einde van deze maand liggen er dan zo'n 350.000 ton appelen in de opslag en deze zullen tot in de zomer van komend jaar verkocht worden. Aan de Niederelbe leven zo'n 8.800 telers van de fruitteelt. Hier wordt één derde van de totale Duitse appelteelt geoogst.
Publicatiedatum: