Italië pakt uitbuiting Aziatisch en Afrikaans personeel aan

Italië gaat de wijdverspreide uitbuiting van landarbeiders, van met name Afrikaanse en Aziatische afkomst, in het land aanpakken door middel van hardere, nieuwe strafmaatregelen. Deze week stemde het parlement in met een wet die ervoor zal zorgen dat bedrijven die zich schuldig maken aan deze illegale praktijken boetes, beslaglegging en zelfs gevangenisstraffen opgelegd kunnen krijgen. 

Italiaanse vakbonden juichen de nieuwe wetgeving toe en beweren dat zo'n 430.000 arbeiders in de agrarische sector het slachtoffer zijn van uitbuiting. 

Binnen het zogeheten 'caporalato' systeem worden fruitplukkers en andere seizoenskrachten doorgaans geworven en betaald door een tussenpersoon waardoor de echte werkgevers kans zien loonheffingen te omzeilen. Naar verluidt is een dagelijkse beloning van €22 tot €30 voor een werkdag van 10 tot 12 uur, wat minder dan de helft van het wettelijke minimum is, zo'n beetje de norm binnen de sector. In de praktijk houden de arbeiders hier echter nog minder aan over omdat hun tussenpersonen de kosten voor vervoer en zelfs water in rekening brengen.

Wetgevende instanties zagen zich genoodzaakt de wetgeving binnen de sector aan te scherpen nadat er in de zomer van 2015 een aantal sterfgevallen op bedrijven werden gerapporteerd. Activisten vertellen dat het probleem de laatste tijd alleen maar erger geworden is omdat Italië de afgelopen jaren is overspoeld door migranten waarvan velen illegaal in het land verblijven. Landbouwminister Maurizio Martina is blij met de nieuwe wet. "Nu hebben we een effectief middel om de strijd tegen uitbuiting aan te gaan want over menselijk waardigheid valt niet te onderhandelen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven