Kühne + Nagel blijft succesvol

De Duitse Kühne + Nagel Group heeft in de eerste negen maanden van dit jaar haar bruto-winst met 6,3 procent verhoogd naar circa 4,501 miljoen euro bij een licht afgenomen netto-omzet. Het operationele resultaat (EBITDA) steeg met 5,1 procent naar 750,5 miljoen euro. De nettowinst verbeterde zich tegenover dezelfde periode vorig jaar met 4,1 procent naar 489,6 miljoen euro.

Zeevracht

Met de stijging van het containervolume met 4,5 procent groeide Kühne + Nagel ook in het derde kwartaal van 2016 sterker dan de markt, die slechts tussen de één en twee procent groeide. Naast een duidelijke groei in de Trans-Pacifische en Aziatische vaargebieden droeg vooral het reefertransport aan de positieve ontwikkeling bij. Het aanhoudend lage vrachtprijsniveau voor het meeste verkeer en de uitwerkingen van de verdere consolidering in de scheepvaartbranche hebben de druk op de marges verhoogd. De bruto-opbrengst per TEU daalde in het derde kwartaal met 4,4 procent.
Vergeleken bij de eerste negen maanden van vorig jaar breidde Kühne + Nagel haar containerverkeer uit met 5,4 procent. De totale brutowinst verhoogde zicht met 4,3 procent en de verhouding tussen EBIT en bruto-opbrengst bleef met 31,8 procent op hoog niveau (2015: 32,7 procent). De EBIT verbeterde met 1,5 procent naar 312,3 miljoen euro.

Luchtvracht

Binnen de wereldwijde luchtvrachtmarkt bleef de situatie ook in het derde kwartaal gespannen. De verder afgenomen vraag bij een gelijktijdige capaciteitsgroei leidde tot een aanhoudende druk op de marges. Kühne + Nagel bood deze tendens opnieuw het hoofd. Het bedrijf verhoogde het tonnage in het derde kwartaal met 3,8 procent en de bruto-opbrengst per 100 kilo met 1,4 procent, wat vooral toe te schrijven is aan de uitbreiding van industriespecifieke dienstverleningen voor verschillende branches.
De brutowinst steeg met 6,4 procent en de verhouding tussen EBIT en brutowinst bleef met 30,7 procent op het hoge niveau van vorig jaar (30 procent). De EBIT verbeterde zich met 8,9 procent naar circa 202 miljoen euro.


Foto: Kühne + Nagel

Landverkeer

In het landverkeer zette de mooie groei van het voorgaande kwartaal zich in het derde kwartaal voort wat betreft de netto-omzet en brutowinst. Vooral de Europese zaken vertoonden een duidelijke groei, terwijl de zaken met de VS achteruit gingen vanwege de ontwikkeling van de transportkosten. Vergeleken bij de eerste negen maanden van vorig jaar verhoogde de netto-omzet zich met 16,9 procent en de brutowinst zich met 9,4 procent. De EBIT verbeterde zich met 5,9 procent naar circa 16,5 miljoen euro.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven