Spanje vestigt zich als granaatappelproducent

Onlangs begon in Sevilla, Huelva en Badajoz de oogst van de granaatappelrassen Mollar Elche en Wonderful. Dit is iets later dan in het vorige seizoen.

"De hoge temperaturen in de zomer en het gebrek aan contrast tussen dag- en nachttemperatuur heeft geleid tot een vertraging in de oogst. Ook hebben we hierdoor kleinere maten, hoewel we genoeg fruit hebben met maten die geschikt zijn voor de markt," legt Daniel Blanco van Mogalla uit.

Volgens Daniel Blanco neigen Spaanse telers nieuwe variëteiten te planten als alternatief voor de meer traditionele Mollar Elche. Deze soorten hebben zowel intern als extern een meer intense kleur en zijn wat zuurder.

"In de afgelopen jaren hebben we de vraag naar fel gekleurde granaatappelen toe zien nemen. Dit heeft ertoe geleid dat we het areaal aan Wonderful dit jaar zijn gaan uitbreiden. Ook hebben we geïnvesteerd in variëteiten met meer kleur zoals de Acco en Smith."

 

"Tot vorig jaar hadden we een areaal van 100 hectare voor Mollar Elche- en Wonderful granaatappelen. In het begin van 2016 hebben we na een aanzienlijke investering in onze teeltbedrijven het areaal uitgebreid. We hebben op dit moment ongeveer 250 hectare aan Mollar Elche, Wonderful, Acco en Smith," zegt Daniel Blanco. 

Met het seizoen van 2018/2019 verwacht het Andalusische bedrijf een volume van 8.000 ton aan granaatappelen. "We hebben dit jaar onze productie geraamd op ongeveer 3.000 ton. 1.500 ton hiervan betreft Wonderful en de rest komt neer op Mollar Elche," voegt hij toe.


Daniel Blanco op Fruit Attraction.

De concurrentie met andere producerende landen als Marokko, Turkije en Israël maakt het draaien van omzet in Europa lastig. Daniel Blanco denkt echter dat de positie van Spanje in de komende jaren sterker zal worden.

"De concurrentie met deze landen is fel, omdat er daar goede producten worden geteeld met minder productiekosten dan bij ons. De granaatappelen uit die landen komen dus met lagere prijzen op de markt," legt Daniel uit. "Spanje vestigt zich echter geleidelijk aan steeds meer als granaatappelproducent. Daardoor wordt de concurrentie uit die landen verminderd en worden consumenten meer gestimuleerd om te kiezen voor Spaanse producten."Het granaatappelareaal van Spanje blijft toenemen, net als de consumptie van zowel verwerkte als verse granaatappelen. "Granaatappelen zijn een fruitsoort met ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Consumenten raken zich hier steeds meer van bewust. Daardoor neemt de vraag hiernaar steeds meer toe. Hoe langer het fruit beschikbaar is in de schappen, of dit nu vers is of als sap of in een andere vorm, des te meer interesse ontstaat er onder zowel consumenten als telers."

Mogalla levert granaatappelen tot laat in februari of begin maart. "In de komende jaren hopen we dankzij de investering in nieuwe variëteiten het seizoen zonder problemen in augustus te beginnen," zegt hij tot slot.Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla – Ayamonte, km 104.
Huelva, Andalusia. Spain.
T: +34 954 934 272
M: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven