Kwetsbare ouderen risicogroep

Thuisbezorgmaaltijden krioelen van bacteriën

Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de veelal oudere gebruikers ziek kunnen worden. Omroep MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van 4 van de 6 landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziekmakende, bacteriën te zitten.

Thuisbezorgmaaltijden onder de loep

MAX nam bezorgmaaltijden onder de loep van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van iedere aanbieder een Hollandse én een vegetarische maaltijd. Van Foodconnect werden zowel diepvries als koelverse maaltijden onderzocht.

Laboratorium Nutrilab keek in de steekproef naar voedingswaarden (eiwit, zout en groente) én microbiologische veiligheid. Omdat voor dit soort voedselproducenten geen wettelijke hygiënenorm bestaat, hanteert het laboratorium de hygiënecode voor de horeca. 4 van de 14 maaltijden hadden een lichte tot extreme overschrijding van bacteriën. Directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. "Deze bezorgmaaltijden zijn bedoeld voor ouderen. Als je een zwakke gezondheid hebt, dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden."

Voedingsstoffen

Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En slechts 1 op de 7 geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram. Wieke van der Vossen van Het Voedingscentrum: "Bedrijven, die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn."
Smaaktest: slap vlees en overgare groente

MAX liet dezelfde maaltijden én een extra pastamaaltijd onderzoeken op smaak, geur, beleving en presentatie. Een panel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chef-kok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) beoordeelden de maaltijden. De panelleden proefden te droge aardappelen, te weinig of juist veel te veel zout, slap vlees en overgare groente. Janny van der Heijden: "Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen."

De verdere resultaten van de test worden vanavond bekendgemaakt in het MAX tv-programma Meldpunt! op woensdag 19 oktober 2016 om 19.20 uur op NPO 2.

Bron: Max Vandaag

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven