Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de veelal oudere gebruikers ziek kunnen worden. Omroep MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van 4 van de 6 landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziekmakende, bacteriën te zitten.
Thuisbezorgmaaltijden onder de loep
MAX nam bezorgmaaltijden onder de loep van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van iedere aanbieder een Hollandse én een vegetarische maaltijd. Van Foodconnect werden zowel diepvries als koelverse maaltijden onderzocht.
Laboratorium Nutrilab keek in de steekproef naar voedingswaarden (eiwit, zout en groente) én microbiologische veiligheid. Omdat voor dit soort voedselproducenten geen wettelijke hygiënenorm bestaat, hanteert het laboratorium de hygiënecode voor de horeca. 4 van de 14 maaltijden hadden een lichte tot extreme overschrijding van bacteriën. Directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. "Deze bezorgmaaltijden zijn bedoeld voor ouderen. Als je een zwakke gezondheid hebt, dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden."
Voedingsstoffen
Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En slechts 1 op de 7 geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram. Wieke van der Vossen van Het Voedingscentrum: "Bedrijven, die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn."
Smaaktest: slap vlees en overgare groente
MAX liet dezelfde maaltijden én een extra pastamaaltijd onderzoeken op smaak, geur, beleving en presentatie. Een panel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chef-kok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) beoordeelden de maaltijden. De panelleden proefden te droge aardappelen, te weinig of juist veel te veel zout, slap vlees en overgare groente. Janny van der Heijden: "Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen."
De verdere resultaten van de test worden vanavond bekendgemaakt in het MAX tv-programma Meldpunt! op woensdag 19 oktober 2016 om 19.20 uur op NPO 2.
Bron: Max Vandaag


Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Ervaren expediteur zoekt nieuwe uitdaging
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- 250 bezoekers op Food Trend Event Willem Dijk AGF
- Overzicht wereldmarkt aardbeien
- Extremen op de uienmarkt besproken tijdens drukbezochte ledenvergadering Comité Ui GroentenFruit Huis
- Logistieke toer door Venlo en afscheid van voorzitter Ron de Greeff
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
Top 5 - afgelopen week
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Adriëlle Dankier volgt Fred van Heyningen op als CEO Nature’s Pride
- "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- Kalteraardbeien sluit definitief de deuren
- Aardappelgroothandel Landjuweel viert 100-jarig jubileum met relaties
Top 5 - afgelopen maand
- "Klokprijzen asperges en aardbeien onder de kostprijs"
- Groente- en fruitbewerkingsmachines, rollend materieel en inventaris van J.M. Levarht & Zonen B.V. in online veiling
- Staay Food Group verwerft aandelen Direct Fruit Services uit Houten
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Fotoreportage Fruitteelt Vakbeurs Houten
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-10 RASFF: overschrijding van de LMA van patuline in natuurlijke appel- en kersensap uit Roemenië
- 2022-05-09 Aardbeien wassen: nodig of niet?
- 2022-05-06 RASFF: listeria monocytogenes gevonden in Enoki paddenstoelen uit Slovenië
- 2022-05-02 RASFF: imidacloprid en bormopropilat in watermeloen uit Turkije
- 2022-04-26 "Naleven MRL’s verantwoording hele keten"
- 2022-04-22 "GlobalGAP wil waarden creëren voor de sector, dat is wat wij nastreven"
- 2022-04-20 Duitse groentesnijderij stilgelegd na listeriabesmetting
- 2022-04-19 RASFF: chlorpyrifos-methyl gevonden in grapefruit uit Turkije
- 2022-04-07 Delhaize roept verspakketten terug vanwege paprika
- 2022-04-01 Onderzoek EFSA: 94,9% van de levensmiddelenmonsters binnen wettelijke MRL-grenswaarden
- 2022-03-31 Partij Peruaanse avocado's met te hoog cadmiumgehalte onderschept in Nederland
- 2022-03-23 Houdbaarheidsicoon helpt consument minder voedsel te verspillen
- 2022-03-17 1,9% afkeuring door KCB bij import groenten en fruit
- 2022-03-16 Met chloorpyrifos besmette Egyptische sinaasappels in beslag genomen
- 2022-03-11 Spanje vraagt opschorting Turkse AGF export
- 2022-03-09 RASFF: chlorpyrifos gevonden in pomelo uit China
- 2022-03-04 RASFF maakt voedselveiligheidsmeldingen over grapefruit, ananas en pomelo
- 2022-03-02 Marokkaanse sinaasappelen bestemd voor Nederlandse supermarkten onderschept
- 2022-02-25 RASFF: chlorpyrifos gevonden in biologische bananen uit Peru
- 2022-02-25 ADN: "Zorg voor een voedselveiligproduct"