30% vroege varieteiten aangetast

Chili: Regen en hagel treft vroege kersenoogst vlak voor oogst

Afgelopen weekend werd Chili getroffen door zware regen en hagel. Hierbij werd ook het productiegebied Curicó getroffen, wat net voor de start van de kersenoogst een vrij dramatisch tijdstip is. Naar verwachting is in de 7e regio (Curicó en omstreken) 30% van de oogst verloren gegaan en kan in de 6e regio Metropolitan Area) 20% als verloren worden beschouwd. De vroege variëteiten als Royal Dawn en Brooks zijn het meest geraakt.

Volgens Rodrigo Sánchez van Agrícola Lo Garces, één van de toonaangevende kersentelers in het gebied begonnen de regens op zaterdag en duurden de buien tot zondagochtend. In de omgeving van Curicó regende het tot 50 ml. De kersenoogst was weliswaar nog niet gestart en de oogst was nog niet rijp, maar wel zijn er kersen opengescheurd. Hoewel de meeste kersen overdekt zijn, kunnen verliezen niet worden vermeden vanwege de overvloed aan water in de grond. Volgens Sanchez is deze situatie uniek en hebben ze nog nooit gebarsten kersen gehad ondanks de bescherming tegen regenval.Hoewel de weersvoorspellingen geen extreme buien opgeven, zal de impact toch behoorlijk zijn, zeker na de vorstschade van enkele maanden geleden. Dit zal resulteren in een lager aanbod op de markt dan verwacht. Dit zal waarschijnlijk een positief effect hebben op de prijzen, met name voor het Verre Oosten, wat de belangrijkste markt is voor de vroege kersen.

Van de totale export hebben de beschadigde rassen een aandeel van 15%. De latere variëteiten, die een groter aandeel vertegenwoordigen, zijn niet aangetast. "We zullen binnen 15 dagen starten met de oogst en gaan door tot medio januari. Ondanks de lagere aanvoer is de vruchtkwaliteit niet aangetast. De huidige technologie is efficiënt genoeg om het beschadigde fruit eruit te sorteren", benadrukt Rodrigo.

Hagel

Andres Ruiz, Market Manager van Copefruit S.A. meldt op social media dat er gistermiddag opnieuw regen en hagel is gevallen. "Elk jaar is er wel wat schade die de potentiële oogst beïnvloedt."

Voor meer informatie:
Rodrigo Sánchez 
Agrícola Lo Garcés
T: +56 982593121


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven