Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

'Vinkje' na oktober 2017 niet meer op verpakking

Minister Schippers vervangt ‘Vinkje’ door voedingsapp

Op 18 oktober heeft minister Schippers besloten de toestemming van het gebruik van het Vinkje als voedselkeuzelogo te beëindigen met een overgangstermijn tot oktober 2017. Deze overgangstermijn is ingelast om noodzakelijke veranderingen door te voeren voor het uitfaseren van het gebruik van het Vinkje. Na deze overgangsperiode mag het Vinkje niet meer op verpakkingen staan die de consument worden aangeboden.

De minister geeft de voorkeur aan een app die consumenten individuele voedingsinformatie geeft. Zij heeft het Voedingscentrum opdracht gegeven deze te ontwikkelen. "Het doel is objectieve en heldere informatie geven zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. Ook biedt de app veel meer mogelijkheden dan het Vinkje om informatie op maat te leveren. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander immers ongezond zijn, bijvoorbeeld in het geval van een allergie. Dergelijke verschillen tussen mensen zijn niet te vatten in één standaard logo. Er wordt wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app", beargumenteert de overheid.

De minister heeft in het actieplan etikettering van levensmiddelen al aangegeven dat de ontwikkeling van een voedingsapp een belangrijke rol gaat spelen. Tevens acht de minister het essentieel dat de ervaringen die zijn opgedaan met het Vinkje behouden blijven. Er loopt momenteel in opdracht van VWS een internationaal onderzoek onder leiding van het RIVM naar de werking van voedselkeuzelogo's. De uitkomsten hiervan en het advies van de stichting vormen voor de minister de basis om in het najaar een besluit te nemen over het verder bevorderen van gezonder voedsel en gezondere voedselkeuze. De uitvoering van dit besluit zal in 2017 van start gaan.

Bron: Rijksoverheid.nl / Stichting Ik Kies Bewust

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven